Mezi častá novoroční předsevzetí patří zlepšení zdraví a jídelníčku. Chceme se cítit lépe, zbavit se různých vleklých obtíží a možná nějaké to kilo zhubnout. Skvělé rozhodnutí! Ale kde začít? Musíte jít do hloubky, a to až ke zdraví vašich střev. To, v jaké kondici jsou, totiž vaše zdraví ovlivňuje víc, než si myslíte.
Střevní mikrobiom neboli bakterie a další mikroorganismy v našem střevě, ovlivňuje naše fyzické i duševní zdraví, a proto je důležité ve střevech udržovat rovnováhu. Funkcí střev je rozkládat potraviny, které jíme a absorbovat živiny, které podporují funkce našeho těla. Děje se to pomocí bakterií, jež pomáhají rozkládat potraviny a přeměňují je na živiny, jež může naše tělo využít. Některé druhy bakterií ve střevech našemu zdraví škodí a mohou přispívat k onemocněním, ale mnohé jsou prospěšné a pro zdravé tělo nezbytné.
,,Každá jednostranně zaměřená dlouhodobá dieta, jakákoli antibiotika, zánět, průjem, zvracení, alkoholický rauš nebo množství různých léků narušují mikrobiotu, která se posléze musí nějakou dobu snažit, aby se opět dostala do rovnováhy.” lékařka Alica Anna Szabó.
Cesta ke zdravému střevu
Mnoho faktorů, včetně potravin, které jíme, může ovlivnit typ bakterií nacházejících se v našem trávicím traktu. To, co jíme, může mít krátkodobé i dlouhodobé účinky na prostředí našeho střevního mikrobiomu. ,,Pokud jíme dostatečné množství vlákniny a komplexních sacharidů, pak se v našem střevě bude dařit převážně tomu typu bakterií, které nás chrání před zánětem, degenerací a předčasným stárnutím, a to chceme.” vysvětluje lékařka specializující se na funkční diagnostiku a léčbu mikrobiomu a potravinových intolerancí Alica Anna Szabó, a zároveň upozorňuje, že kromě potravin je důležitá i frekvence konzumace jídla. ,,Představte si, že naše bakterie potřebují kromě správného složení kvalitních potravin, ze kterých žijí, také někdy spát a odpočívat, aby se mohly rozmnožit a udržet svoji populaci, která pak ve střevě odvádí důležitou práci pro naše zdraví. Takže kromě toho, že jídlem 2–3× denně a nic mezi tím, pomůžeme žaludku a střevu skutečně se vyprázdnit, dopřejeme si luxus blahodárných hladových kontrakcí. Pokud si chcete uchovat zdravá střeva a nepřibývat na váze, případně něco zhubnout, doporučuji metodu „intermitent fasting“ neboli přerušovaný půst.” říká lékařka, a to jak na přerušovaný půst a volbu vhodných potravin uvádí ve své knize Menopauzou s lehkostí, kde se zdravým střevům, celkově mikrobiomu a různým onemocněním střev věnuje dopodrobna.
Význam střev pro naše celkové zdraví je tématem rostoucího výzkumu, který nám ukazuje, že náš střevní mikrobiom může ovlivnit každý orgán v našem těle. Nejen proto je důležité jim věnovat zvýšenou pozornost. Kromě stravy mikrobiom ovlivňuje i kvalita našeho spánku, stres, kouření a alkohol, užívání antibiotik, nedostatek fyzické aktivity, ale i náš věk, prostředí, ve kterém žijeme, zda jsme po porodu a kojíme, nebo zda jsme v psychické pohodě či nikoliv.
Co pro své střevo můžete udělat už dnes
Jezte pestrou škálu potravin
Rozmanitost jídla na vašem talíři může pomoci vést k rozmanitějšímu mikrobiomu, který je indikátorem zdravého střevního mikrobiomu. Snažte se jíst alespoň 30 různých druhů rostlinných potravin týdně.
Dostatečně pijte, i když nemáte žízeň
Minimálně 1,5–2 litry tekutin denně, v závislosti na fyzickém výdeji. Správně by to mělo být 30–40 ml tekutin na 1 kg vaší hmotnosti. Nic nenahradí čistou kvalitní neperlivou vodu. Ideální je začít den sklenicí vlažné vody.
Jezte potraviny, které jsou co nejblíže jejich přirozenému stavu, abyste podpořili zdraví svých střev.
Je nejlepší jíst potraviny, které jsou minimálně zpracované. Tyto potraviny si zachovávají svou nutriční hodnotu a obvykle neobsahují přidaný cukr, sůl, nezdravé tuky nebo přísady, jako jsou emulgátory a umělá sladidla, které mohou mít vliv na zdraví střev. Mezi nezpracované potraviny patří ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, neochucené mléčné výrobky, vejce, mořské plody.
Užívejte probiotika, ráno a večer (především), nejlépe střídat různé typy.
Vždy s jídlem, ideálně s obsahem tuku. Je dobré je doplnit pravidelnou konzumací kvašených potravin v přiměřeném množství. Užívání probiotik tak, aby fungovala, má smysl, pokud trvá 1 měsíc a déle. Jejich týdenní konzumace v průběhu antibiotické léčby a těsně po ní je dobrý marketingový tah. Má smysl užívat probiotika současně s antibiotiky, ale je nutné dodržovat odstup mezi dávkami jednoho a druhého asi 4 hodiny a pokračovat v podávání probiotik minimálně 1 měsíc po skončení podávání antibiotik. Probiotická (kvašená) strava zachraňuje životy a minimálně vás chrání před chronickými poruchami trávení.” doporučuje lékařka Alica Anna Szabó.
Šetřete cukrem ve všech jeho podobách, a to platí i o alkoholu.
Omezte také lepek ve všech jeho podobách. Nejhorší pro střevo je kombinace lepek + kvasnice + cukr. Takže pizza, kynuté knedlíky, buchtičky, vánočky, záviny.
Dobře spěte
Autor: Petra Kubalová
Zdroj: kniha Menopauzou s lehkostí, MUDr. Alica Anna Szabó
Foto: Pixabay.com/ silviarita