Patříte mezi milovnice streetfoodového jídla, které si s oblibou užíváte na trzích nebo festivalech? Nenechte si ho ujít ani teď v době koronavirových opatření. Známá česká blogerka Markéta v troubě pro vás připravila chutné a jednoduché recepty s hranolkami v hlavní roli. Všechny navíc vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máte běžně doma.
Hranolky podle Markéty v troubě:
Mini špízy s kuřecím masem
Ingredience:
1 balení hranolků McCain Crispers, 2 ks kuřecích prsou, oblíbené koření na kuřecí maso, 1 červená cibule, 1 balení cherry rajčátek, 1/2 brokolice, 1 červená paprika, sůl a pepř, olej podle potřeby, 250 g zakysané smetany, zelené bylinky podle chuti
Postup:
1. Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, okořeníme a zprudka ze všech stran orestujeme na pánvi na trošce oleje. Papriku, cibuli a blanšírovanou brokolici nakrájíme na menší podobně velké kousky. Na špejle napichujeme střídavě připravenou zeleninu a orestované kuřecí maso.
2. McCain Crispers připravíme v troubě podle návodu na obalu. Mezitím zlehka opečeme špízy na grilovací pánvi tak, aby zelenina zůstala křupavá „na skus“.
3. Hotové mini špízy podáváme s McCain Crispers a s dipem ze zakysané smetany, kterou smícháme s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
Zapečené plněné žampiony
Ingredience:
1 balení hranolků McCain Crispers, 8 ks větších žampionů, 200 g tvrdého sýra (gouda nebo cheddar), 200 g šunky vcelku, 1 vejce vařené natvrdo, 1 balení cherry rajčátek, 1 kelímek zakysané smetany, 1 červená cibule, sůl a pepř
Postup:
1. Žampiony očistíme a z kloboučků vyřízneme třeň. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Žampiónové klobouky naplníme směsí nakrájeného sýra a šunky na kostičky, vajíček, červené cibulky a cherry rajčátek. Dáme péct na cca 20 minut.
2. Hranolky McCain Crispers připravíme podle návodu na obalu a podáváme společně se zapečenými houbami a dipem, který umícháme z kysané smetany, nasekané zbývající červené cibulky, soli a pepře.
Zeleninové placky se sýrem
Ingredience:
1 balení hranolků McCain Chrispers, 1 cuketa, 2 mrkve, 150 g tvrdého sýru (např. cheddar), 2 vejce, hrst strouhanky, sůl a koření, nasekané bylinky, zakysané smetana, polníček, svazek ředkviček
Postup:
1. Cuketu nahrubo nastrouháme, zlehka osolíme a necháme 20 minut „vypotit“. Potom vymačkáme všechnu vodu, kterou cuketa pustila. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, sýr na kostičky, vejce, nasekané bylinky, pepř a sůl podle chuti a podle hustoty strouhanku. Tvarujeme tenké placky a smažíme na pánvi z obou stran do zlatova.
2. Mezitím připravíme hranolky McCain Crispers podle návodu na obalu.
3. Podáváme se salátkem z polníčku a ředkviček, přidáme též jednoduchý dip ze zakysané smetany, prolisovaného česneku, soli a pepře.
Foto: archiv