Také si nejraději vyrábíte všechno domácí? U zmrzliny je to snadné. Stačí si pořídit tvořítko na nanuky. Nechte se inspirovat zaručenými recepty z naší domácnosti. Všechny recepty jsou zhruba na 6 nanuků.
Borůvky a máta
Můžete vždy vyrobit mléčnou či bezlaktózovou variantu. Použijte klasické mléko, nebo kokosové, smíchejte 0,5 l tekutiny s jedním bílým jogurtem či zakysanou smetanou (kokosovým jogurtem v případě bezlaktózové varianty). Do tvořítek nasypte borůvky a lístečky máty, zalijte připravenou směsí a dejte zamrazit.
Kiwi a maliny
Tenhle jogurtový nanuk ocení především děti. Oloupejte a na tenká kolečka pokrájejte kiwi. Maliny podle velikosti přepulte, nebo nechte, jak jsou. Velký řecký jogurt smíchejte se sklenicí mléka a naplňte tvořítka. Snažte se, aby kolečka kiwi byly nalepené po stranách tvořítek, tak dosáhnete krásného vzhledu. Kdo chce, přidá ještě jahody.
Levandulové nanuky
Tenhle recept ocení především rodiče či dospělácká návštěva. Připravte si ledový zelený čaj (nejlépe sypaný) a přidejte hrst levandule. Nechte 10 minut louhovat. Byliny i čaj přeceďte a do čisté, vychladlé tekutiny přidejte natrhaná kvítka levandule bez větviček. Pak už jen nalít do tvořítek a zamrazit. Výborná je i verze s jogurtem. Ten jen nařeďte hrnkem levandulového odvaru.
Lesní ovoce, meduňka a domácí granola
Výživnější verzí nanuků je tento recept z kokosového mléka (nejlépe plechovka krému + sklenice kokos. mléka), lesního ovoce a domácí granoly. Granolu vyrobíte jednoduše pomocí ovesných vloček, medu a lžíce másla. Máslo (nebo ještě lépe ghí) rozpalte, přidejte vločky a med a míchejte do slepení. Hmotu přendejte na pečící papír a vytvarujte do tenké placky. Dejte do trouby, zapečte do zezlátnutí a nechte vychladnout. Vychladlou placku prostě rozdrobte na malé kousky. Ty potom přidejte do tvořítka na nanuky jako první, následují ostružiny a borůvky, lístek meduňky a kokosové mléko.
Jahodové nebe
Kdo milujete jahody, budete milovat tuhle zmrzku. Zralé jahody rozmačkejte na dřeň, přidejte javorový sirup podle chuti a dejte první vrstvu téhle lahodné dřeně do tvořítek. Následuje zakysaná smetana a opět jahodová dřeň. Špejlí nakonec ve tvořítku trochu promíchejte, abyste docílili mramorového vzhledu.
Kořeněné nanuky na léto i na Vánoce
A teď trocha zimní nostalgie – svařte plnotučné mléko se skořicí, badyánem a perníkovým kořením, přilijte hrnek černého čaje a máte základ na tuhle kořeněnou parádu. Co se týče ovoce, můžete do nanuků pokrájet například fíky, které se ke směsi skvěle hodí. Další variantou jsou oříšky či mandle, nebo čokoládové vločky.
Foto: Shutterstock, Pinterest
Nejlepší letní zmrzlina: domácí! Udělejte si ke svačině květinovo-ovocné nanuky
-
Máte chuť na steak? Jak vybrat to nejlepší maso?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy
Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a...
-
Pravé italské pochoutky si můžete vychutnat, i když má vaše oblíbená restaurace zavřeno
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
O časech, kdy nebylo nic jednoduššího než vyrazit do své oblíbené italské restaurace, kdykoli jsme dostali chuť, si nejspíš...
-
11 rychlých tipů, jak omezit plýtvání jídlem a pomoci životnímu prostředí
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, trendy, zdravá strava
Pro mnoho lidí na světě se plýtvání jídlem stalo naprostým standardem: kupujeme v obchodech více potravin, než potřebujeme, necháváme...
-
PIZZA, VÍNO a VALENTÝN Zapalte svíčku, pusťte si romantickou hudbu a oslavte letos Valentýna doma!
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Většina zamilovaných párů oslavuje svátek svatého Valentýna ve své oblíbené restauraci. Letos to bohužel nepůjde, ale krásný romantický večer si...
-
Kuchařky bez domova zvou do svého bistra a vyráží i do terénu
Kristýna Solničková||Kulinářské tipy
V Jídelně Kuchařek bez domova zahajují již čtvrtou sezónu a na podzim se s jejich červeným stánkem s dobrotami...
-
Houbařská sezóna je v plném proudu: co dělat s přebytkem hub?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Houbařská sezona je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub...
-
Zdravější talíř, snadno a rychle? Přidejte do svého jídelníčku zeleninovou rýži
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Zeleninu si každý den pravidelně nedopřává přes 46 % Čechů a pouze 23 % spotřebitelů jí zeleninu každý den....
-
Rostlinná strava. Komu a proč prospívá?
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Slyšeli jste již o raw stravování? Syrová strava (raw strava) je většinou rostliná výživa, která je založena na konzumaci tepelně...