Dříve se na ně chodívalo spíše do lesa, dnes však ostružiny můžete pěstovat i doma na zahradě. Tato tajemně černá příbuzná maliny nejen skvěle chutná, ale má spoustu benefitů pro naše tělo. Ocení je i všichni ti, kdo si hlídají linii, neboť cukry v nich obsažené jsou snadno stravitelné a navíc je až z 90 % tvoří voda.

Ostružina obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínů skupiny B, vitaminu E, železa, vápníku, fosforu a hořčíku. I díky tomu pomáhá její konzumace či pití čaje z listů ostružiníku na nejrůznější neduhy a celkově podporuje imunitu a regeneraci organismu. Naše buňky chrání před volnými radikály, velmi příznivý vliv má na trávicí soustavu a konzumace ostružin se doporučuje například při vysokém krevním tlaku. Dokonce prý plody ostružiníku díky flavonoidům pomáhají s neplodností a fungují jako prevence zhoubných nádorů či srdečních a cévních onemocnění.

No, řekněte sami, tohle všechno přece stojí za pravidelnou konzumaci těchto lahodných plodů. Nejlepší jsou právě utržené, ale neprohloupíte ani tehdy, když z nich vyzkoušený nějaký výtečný recept. Můžete to být koláč, smoothie nebo klidně osvěžující drink.

Tip: Pokud máte les daleko a na zahradě byste ostružinu hledali marně, vyzkoušejte stále oblíbenější samosběr. Například na farmě v Břežanech si nyní můžete dopřát ostružiny i maliny, které si ve formě džemu, povidel či sirupu uchováte i na zimní měsíce. Případně je lze i zamrazit.

Foto: se souhlasem Petry Vomelové

Recept připravila Petra Vomelová.

Křehký koláč s ostružinami

Ingredience:

Korpus

4 vejce

100 g cukru

150 g hladké mouky

4 lžíce oleje

Dozdobení

300 g ostružin

200 g jahod

1 dortové želé Vitana

Instrukce:

Vejce a cukr vyšleháme do pevné pěny, zlehka přimícháme mouku a přilijeme olej. Hmotu nalijeme do 4 malých dortových forem. Pečeme při 180 °C cca 20 minut. Po vychladnutí korpus posypeme ostružinami, jahodami a zalijeme dortovým želé. Necháme vychladit a poté vyndáme z formy.

Foto: se souhlasem Jaroslavy Frančíkové

Recept připravila Jaroslava Frančíková.

Koláč babího léta

Ingredience:

Těsto – na průměr formy 21-24 cm

1 hrnek pohankové mouky

1/2 hrnku špaldové mouky

1 ČL kypřicího prášku bez fosfátů

1 vejce

špetka soli

kůra z 1/2 limety

6 PL kokosového oleje

5 PL javorového sirupu

Brusinkové pyré

1 hrnek brusinek

70 ml vody

1/2 ČL skořice

kůra z 1/2 limety

8 PL medu

2 PL javorového sirupu

Na dozdobení

1 hrnek ostružin

Instrukce:

Obě mouky nasypeme do mísy, osolíme a přidáme kypřící prášek. Promícháme a pak postupně přidáme ostatní ingredience a zpracujeme do hladké konzistence. Vytvoříme bochánek, který necháme alespoň 20 minut odpočívat. Zapneme troubu na 175 °C.

V mezičase si připravíme brusinkové pyré. Brusinky propláchneme v sítku pod tekoucí vodou a vložíme do kastrůlku. Podlijeme vodou a necháme provařit. Přidáme ostatní ingredience, podusíme a poté tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Necháme mírně vychladit, když pyré stydne, začíná houstnout.

Těsto si přendáme na podložku nebo přímo na pečicí papír a vyválíme z něj placku. Přeneseme do formy a upravíme tak, aby bylo rovnoměrně rozložené a všude mělo stejně vysoký okraj. Na pár místech propíchneme vidličkou, aby během pečení unikal vzduch a v těstě se netvořily nepěkné boule.

Natřeme brusinkovým pyré a zasypeme ostružinami. Povrch můžeme posypat drobenkou. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 175 °C 30-35 minut. Necháme vychladit.

Foto: se souhlasem Marie Hajdové

Recept připravila Marie Hajdová.

Vynikající ostružinový koláč

Ingredience:

100 g krupicového cukru

150 g hladké mouky

1/2 kypřicího prášku

1 vejce

100 g másla

1 lžička citronové kůry

3 lžíce kakaa

Náplň

500 g tvarohu

160 g másla

350 ml mléka

2-3 vejce

140 g krupicového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

150 g ostružin

3-4 lžíce cukru

Instrukce:

Nejprve si připravíme ovoce – ostružiny v rendlíku svaříme s cukrem a trochou vody do hustší omáčky. Množství cukru přizpůsobíme kyselosti ovoce, ale cílem je mít omáčku trošku kyselejší. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 150 °C a plech nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.

V míse vypracujeme z cukru, mouky, kypřicího prášku, vejce, změklého másla a citronové kůry křehké těsto. Pracujeme rychle a nejlépe ručně. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet alespoň 30 minut.

Na náplň si nejprve rozpustíme máslo a smícháme s mlékem. Tvaroh, vejce, cukr, vanilkový pudink a extrakt smícháme dohromady, přidáme mléčnou směs a ještě prošleháme. Náplň by měla být tekutější.

Na připravený plech či do formy vtlačíme těsto, i na okraje, a vlijeme náplň. Na ni pak pomalu nalijeme ovocnou omáčku a rukojetí lžíce kreslíme vlnovky k vytvoření mramorovaného efektu.

Pečeme 45 minut, dokud okraje nezezlátnou a střed se bude jen nepatrně chvět. Necháme vychladnout a pochutnáváme si.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Marie Hajdové, Jaroslavy Frančíkové a Petry Vomelové

Zdroj: bylinkyprovsechny.cz a nzip.cz

Tagy:
5 Komentářů
  1. Ostružiny, pokud jsou správně vyzrálé, mám moc ráda. Letos jsem na ně v přírodě ovšem štěstí neměla.

  2. renata zborníková 1 rokem ago

    Souhlasím s každým slovem. Také se každý rok těšíme na vlastní úrodu a tu pak konzumujeme na různé způsoby.

  3. MichaelaHoráková 1 rokem ago

    Ostružiny miluji 🙂

  4. Výborné recepty. Vypadají skvěle.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account