Velikonoce máme jistě spjaty i s mnoha tradičními pochoutkami jako mazanec, jidáše, beránek, nádivka apod. Každá z těchto dobrot může mít spousty různých podob a rozhodně se nemusíte držet pouze osvědčené klasiky, velkou inspiraci najdete například i ve světě.

V každém případě by na slavnostní tabuli mělo být něco slaného i sladkého, po ukončení půstu také masového. K jaru a Velikonocům patří rovněž barvy, a to zvláště zelená, takže využívejte bylinky (skvělý je třeba medvědí česnek a do nádivky nebo polévky se hojně využívají kopřivy). Špenát umí též vykouzlit krásnou barvu, takže mechový dort či roláda se budou na velikonočním menu vyjímat. Velikonoční věnce zkrášlující naše obydlí měly za úkol ochraňovat proti všemu zlému a promítnout je můžeme i na náš stůl například v podobě věnce z kynutého těsta.

Recepty na tradiční pokrmy se v rodinách zpravidla předávají z generace na generaci, proto vám přinášíme inspiraci z trochu jiného soudku. Třeba právě tyto recepty se zařadí mezi vaše oblíbené nejen během velikonočních svátků.

Smažená ďábelská vejce

Ingredience

olej na smažení
6 velkých vajec uvařených natvrdo
3 lžíce majonézy
2 lžičky jemně nasekaného kopru
1 lžička dijonské hořčice
1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
3/4 čajové lžičky soli, rozdělit
1/2 šálku hladké mouky
2 velká vejce, rozšlehaná
1 šálek panko (strouhanka japonského typu)
1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
1/2 lžičky česnekového prášku
1/8 lžičky kajenského pepře
nasekaná čerstvá pažitka a paprika
pálivá omáčka na podávání

Foto: Shutterstock

Postup

Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Zatímco se olej zahřívá, rozkrojte vejce natvrdo podélně napůl, opatrně vyjměte žloutky a vložte je do malé misky. Žloutky, majonézu, dijon, černý pepř a 1/2 lžičky soli rozmačkejte vidličkou dohladka. Přendejte do sáčku na pipety nebo do plastového sáčku se zipem. Odložte stranou, dokud nebudete připraveni k použití.

Mouku nasypte do malé misky. Do jiné misky dejte rozšlehaná vejce. Ve třetí misce smíchejte panko strouhanku, parmazán, česnekový prášek, kajenský pepř a zbývající 1/4 lžičky soli. Každou polovinu bílku obalte v mouce, jemně ji protřepejte, abyste odstranili přebytečnou mouku, a poté ji ponořte do rozšlehaných vajec. Zvedněte polovinu bílku z rozšlehaného vejce a nechte ji odkapat, dokud z ní nespadne přebytečná tekutina. Nakonec je obalte ve směsi panko strouhanky. Odložíme na čistý talíř.

Obalené bílky smažte ve dvou dávkách na rozpáleném oleji dozlatova a podle potřeby upravujte teplotu. Přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou. Žloutkovou směs rovnoměrně vmáčkněte (asi po 1 polévkové lžíci) do středové jamky smažených vajec. Ozdobte pažitkou a paprikou. Podávejte teplé.

Velikonoční chlebíček

Ingredience

1/4 šálku teplé vody
1 polévková lžíce aktivního sušeného droždí
3/4 šálku teplého mléka
1/2 šálku krystalového cukru
6 PL nesoleného másla, rozpuštěného
3 velká vejce
4 1/2 šálku univerzální mouky a další na povrch
2 1/2 lžičky soli
Nepřilnavý sprej na vaření
4 obarvená vejce při pokojové teplotě (nepovinné)
1 šálek moučkového cukru
2 lžíce plnotučného mléka a další podle potřeby
Duhové posypky na posypání (nepovinné)

Foto: Shutterstock

Postup

V malé misce smíchejte vodu a droždí. Směs nechte stát, dokud se nevytvoří pěna. V kuchyňského robotu s hákem na těsto smíchejte směs droždí, mléko, cukr, máslo a 2 rozšlehaná vejce. Šlehejte při středně nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Přidejte mouku a sůl a stěrkou míchejte, dokud nevznikne řídké těsto. Vraťte mísu do mixéru, zvyšte rychlost na střední a šlehejte, dokud těsto nebude hladké, pružné a lepivé.

Přeneste těsto do velké mísy lehce vymazané nepřilnavým sprejem na vaření. Mísu zakryjte plastovou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě, dokud se nezdvojnásobí, tedy 1 až 1,5 hodiny. Těsto poté vyklopte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na 3 stejné díly. Každou část těsta rozválejte na 18 až 20 palců dlouhý provaz. Propleťte je dohromady, konce sepněte a zastrčte je pod sebe. Přeneste pletenec na papírem vyložený plech. Bochník volně přikryjte potravinovou fólií a nechte ho kynout při teplé pokojové teplotě, dokud nenabude, 30 až 45 minut.

Během posledních 30 minut kynutí předehřejte troubu na 180 °C. Bochánek odkryjte a lehce ho potřete zbylým rozšlehaným vejcem. Pečte bochánek dozlatova, 28 až 32 minut. Přesuňte pletenec i s papírem na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl, asi 1 1/2 hodiny. Ve středně velké míse vyšlehejte práškový cukr s mlékem dohladka (v případě potřeby přidejte trochu mléka, aby byla poleva hladká a dobře se roztékala). Vychladlý bochník pokapejte polevou a případně ozdobte posypem.

Třípramenný cop symbolizuje Nejsvětější Trojici, zatímco barevná vajíčka (která můžete zasadit rovnoměrně do copu) představují znovuzrození a obnovu.

Špenátový koláč

Ingredience

1 list listového těsta
1 lb mraženého nasekaného špenátu
1 žlutá cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 šálek tvarohu
1/4 šálku strouhaného parmezánu
1/8 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky čerstvě nadrceného černého pepře
3 velká vejce, rozdělená

Foto: Shutterstock

Postup

Listové těsto a špenát vyndejte předem, aby se rozmrazily. Předehřejte troubu na 190 °C. Cibuli nakrájejte na kostičky a česnek prolisujte. Přidejte cibuli, česnek a olivový olej na pánev a smažte na středním ohni, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní. Cibuli a česnek dejte stranou, aby mírně vychladly.

Do mísy přidejte sýr cottage, parmazán, muškátový oříšek, sůl, pepř a dvě vejce a promíchejte je (třetí vejce si nechte na potření těsta před pečením). Z rozmrazeného špenátu vymačkejte co nejvíce vody. Do mísy se sýrovou směsí přidejte vymačkaný špenát a osmaženou cibuli a česnek. Znovu promíchejte a spojte.

Na pracovní plochu položte pečicí papír (nebo ho lehce poprašte moukou) a rozmražené listové těsto rozválejte, aby bylo jen o málo větší. Rozválené těsto rozložte na koláčový talíř. Dovnitř těsta rozprostřete špenátovou a sýrovou směs, pak vezměte rohy a přehněte je směrem ke středu. Těsto nebude zcela zakrývat horní část, ale to nevadí. Zbylé vejce lehce rozšlehejte a potřete jím povrch těsta. Špenátový koláč pečte asi 45 minut, nebo dokud se těsto na povrchu výrazně nenafoukne a nezezlátne. Špenátový koláč vyjměte z trouby, nechte asi pět minut odpočívat, poté jej rozkrájejte na osm dílů a podávejte.

Zdroj: www.allrecipes.com, www.thepioneerwoman.com, www.budgetbytes.com

Foto: Shutterstock

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account