Nezaměnitelná chuť a vůně jahod si získá snad každého, pokud tedy zrovna nepatříte mezi alergiky. Našim zahradám kralují právě v tento čas a kromě výhod spočívajících v jejich snadné kombinovatelnosti se sladkými i slanými ingrediencemi přinášejí také nemálo benefitů po zdravotní stránce. Nalezneme v nich vysoký obsah kyseliny listové, vitamínu C a také minerálů jako draslík, hořčík, železo či vápník, rovněž se jahody řadí mezi antioxidanty, a to díky tzv. anthocyaninu. Tato látka pozitivně působí na kardiovaskulární systém a také záněty (jako prevence i k urychlení léčby).
Jahody potěší kromě našich chuťových pohárků i náš mozek, kterému napomáhají k „omlazení“, podobně jako pokožce. Dopřávat si je mohou také dietáři, obsahují totiž velké množství vody a vlákniny, naopak mají nízký glykemický index a málo kalorií. Benefitů bychom u jahod našli daleko více a dokonce listy jahodníků mají nezanedbatelné přínosy, například při léčbě hypertenze či zánětlivých onemocnění kloubů. Jahody působí též jako afrodiziakum, a co teprve v kombinaci s čokoládou.
Tyto plody zkrátka neodmyslitelně patří k létu a ať už si je sami pěstujete, nebo vyrazíte na samosběr, určitě se budou hodit pro inspiraci recepty, co nichž jahody zakomponujete. Kromě klasiky jako džem, sirup, kompot či bublanina, stojí za to vyzkoušet i něco jiného.
Jahodovo-banánový pudingový dort
Ingredience
1 šálek krystalového cukru
1/4 šálku kukuřičného škrobu
1/8 lžičky soli
4 velké žloutky
1 šálek mléka + 1 šálek smetany
3 lžíce másla
1 PL citronové kůry a 1/4 šálku čerstvé šťávy (ze 2 citronů)
27 čtverečků grahamových sušenek
4 velké banány nakrájené na plátky
1 balení čerstvých jahod
1 šálek husté smetany
1/4 šálku moučkového cukru
Rozdrcené grahamové sušenky a rozpůlené jahody na ozdobení
Postup
Příprava pudinku: Smíchejte cukr, kukuřičný škrob a sůl. V malé misce ušlehejte žloutky, mléko a smetanu. Přidejte do cukrové směsi a šlehejte do hladka. Za stálého šlehání přiveďte směs k varu. Za stálého šlehání vařte ještě 1 minutu, stáhněte, přidejte máslo a kůru. Šlehejte, dokud se máslo nerozpustí. Postupně zašlehávejte šťávu, dokud se nespojí.
Naplňte dřez nebo velkou mísu do poloviny ledem. Nalijte pudinkovou směs do kovové mísy a postavte ji na led. Za občasného míchání nechte stát, dokud pudink nevychladne a mírně nezhoustne, 8 až 10 minut.
Dno a boky formy vyložte fólií, aby přesahoval a vrstvěte dort: vložte 9 čtverečků grahamových sušenek do jedné vrstvy na dno, aby vznikl velký čtverec (sušenky nepokryjí celé dno). Na grahamové sušenky položte vrstvu banánových plátků tak, aby se dotýkaly stranami. Na banány položte vrstvu jahodových plátků, na jahody rozetřete polovinu pudinku. Vrstvy ještě jednou zopakujte, začněte a skončete grahamovými sušenkami. Přebytečnou fólii po stranách těsně přetáhněte přes dort a chlaďte 4 hodiny nebo přes noc.
Vyjměte koláč z formy, odstraňte fólii a přeneste na servírovací talíř. Dále si připravte šlehačku ze smetany a moučkového cukru. Rozetřete ji na vrch dortu a ozdobte rozdrobenými grahamovými sušenkami a půlkami jahod.
Jahodová roláda s čajem Earl Grey
Ingredience
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce sypaného čaje Earl Grey
4 vejce
75 g cukru krupice
75 g hladké mouky
2 lžíce slunečnicového oleje
několik kapek pomerančového extraktu
Náplň
2 lžíce citronové šťávy
3 lžíce moučkového cukru
300 ml smetany ke šlehání
15 jahod
Postup
Troubu předehřejte na 180 stupňů a dno mělkého plechu vyložte papírem na pečení. Smíchejte citronovou šťávu s 1 polévkovou lžící čaje a zahřejte ji (nejjednodušší je to v hrnku v mikrovlnné troubě – jen dávejte pozor, aby se nevyvařila). Nechte několik minut odstát a občas promíchejte, abyste z čaje vytáhli co nejvíce chuti. Zbytek čaje rozdrťte v hmoždíři nebo rozšlehejte s moukou v kuchyňském robotu, abyste ji trochu rozmělnili.
Žloutky vyšlehejte s 25 g cukru do světlé pěny, pak vmíchejte mouku, olej, zbylé rozdrcené čajové lístky a citronovou šťávu – přecezenou přes síto. Vmíchejte pomerančový extrakt.
Vyčistěte šlehače a v jiné míse vyšlehejte bílky do měkkých špiček. Přidejte zbývající cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nebudou husté a lesklé. Jemně po třetinách vmíchejte směs pusinek do druhé směsi, dokud nezmizí většina pruhů. Co nejhladčeji rozetřete na papír a pečte asi 13 minut.
Na pracovní plochu položte velký list papíru na pečení a korpus na něj překlopte. Odlepte podkladový papír a podruhé překlopte na nový pergamen hojně posypaný moučkovým cukrem. Srolujte od jednoho z nejdelších okrajů i s papírem a nechte vychladnout.
Po úplném vychladnutí opatrně rozbalte. Náplň připravíme tak, že vyšleháme smetanu s citronovou šťávou a moučkovým cukrem, dokud nedrží tvar. Ořízněte vrcholky jahod a dostatečné množství špičatých spodních konců, aby se jahody mohly spojit v relativně rovnoměrnou linii po celé délce rolády. Potřete základ po celé ploše tenkou vrstvou krému a pak jahody seřaďte podél vnitřního okraje dortu. Od okraje lemovaného jahodami úplně srolujte, abyste měli švýcarskou roládu s jahodami uprostřed. Než začnete podávat, nechte 2 hodiny chladit.
Jahodový koláč s fetou a tymiánem
Ingredience
100 g crème fraîche
3 snítky tymiánu
100 g fety
1⁄2 stroužku česneku
1⁄2 citronu, zbaveného kůry
špetka chilli vloček
1 plát hotového rozváleného listového těsta
200 g jahod
Rukolový salát
Postup
Troubu předehřejte na 200 stupňů a vložte do ní plech, aby se zahřál. V misce rozmačkejte vidličkou crème fraîche, tymián, fetu, česnek, citron, chilli a trochu koření, dokud nebude směs poměrně hladká. Těsto rozválejte (případně použijte již hotové) na kousek pečicího papíru a ostrým nožem udělejte na okraji 1cm okraj. Na těsto rozetřete směs crème fraîche a uhlaďte ji až k okrajům. Rozprostřete plátky jahod a pečte 25 minut dozlatova a do nafouknutí těsta. Rozsypte další lístky tymiánu a podávejte s rukolovým salátem.
Zdroj: www.southernliving.com, www.olivemagazine.com, www.bbcgoodfood.com, www.nzip.cz, www.cpzp.cz
Foto: Shutterstock