Jaké může být v létě dokonalejší osvěžení než zmrzlina. Dobrou zprávou je, že nejrůznější zmrzlinové kreace připravíte velmi jednoduše a pochutná si celá rodina, kterou koneckonců můžete zapojit i do samotné výroby. Zmrzlinovače netřeba, hlavními hrdiny budou v tomto případě mixér nebo kuchyňský robot a šlehač.
Základem je výběr a zpracování čerstvého ovoce. Výborně se dají zamrazit jahody, borůvky, maliny i ostružiny. Pozor však na plody obsahující příliš mnoho vody, ty se po rozmrazení rozmočí tak, že už byste nemuseli mít chuť, se do nich pustit. Pojďme na to, tyto 4 zmrzlinové tipy od Heureky můžete snadno obměňovat podle chuti i sezónnosti, a kdyby vám chyběl některý z kuchyňských pomocníků, snadno si ho obstaráte právě na tomto nákupním rádci.
Mražené jahody rozmixujte společně s tvarohem do hladké směsi. Přidejte smetanu a vše společně šlehejte pomocí ručního šlehače. Dle chuti přidejte med, cukr, javorový nebo agáve sirup. Na závěr můžete ještě pokapat citrónovou šťávou. Hotovou směs nalijte do formiček na nanuky nebo celou do jedné formy a nechte ztuhnout v mrazáku. V případě, že směs budete chladit ve větší nádobě je během tuhnutí potřeba zmrzlinu pravidelně promíchávat.
Tip cukráře: Domácí jahodovou zmrzlinu můžete připravit také v italském stylu – stačí nahradit tvaroh za mascarpone. Vyznavači zdravého životního stylu mohou použít mléko místo smetany.
Mražené jahody, bílý jogurt, med a citrónovou šťávu dejte do mísy kuchyňského robotu a nechte mixovat přibližně 5 minut. Po této době by měla být jahodová směs hladká s našlehanou krémovou konzistencí. Hotovou zmrzlinu můžete ihned podávat nebo uložit do mrazáku (maximálně na měsíc) a ujídat postupně. Dobrou chuť!
Do kuchyňského robota nebo mixéru vložte jahody, smetanu a cukr. Jakmile se ingredience začnou promíchávat, postupně přidávejte mléko. Stačí pouze několik lžic tak, aby se vše spojilo dohromady. Zmrzlina je hotová ve chvíli, kdy vám mixováním vznikne hladký mražený krém.
Pozor! Na mixování zmraženého ovoce vždy používejte výkonný mixér, který je určený také na sekání ledu. Jen tak budete mít ideální výsledek a nezničíte si kuchyňského pomocníka.
Do mísy mixéru dejte mascarpone, jahody, polovinu odměřeného mléka a na nižší obrátky začněte směs promíchávat. Jakmile se ingredience začnou spojovat, přidejte zbytek mléka a zvyšte obrátky. Po pár minutách vám vznikne směs, kterou už stačí jen osladit. Hotovou jahodovou zmrzlinu můžete ihned podávat nebo ji nechat ještě více ztuhnout v mrazáku.
Nezapomeňte: Každá odrůda jahod je jinak sladká. Proto se nebojte při doslazování cukrem, medem nebo třeba agáve sirupem směs ochutnávat a porci upravit dle svých chutí.
Zdroj: Wikipedia Commons, Heureka, bbcgoodfood.com
Foto: iStock
S mascarpone vyzkouším.