Vlašáky jsou takové nutriční poklady ukryté pod skořápkou, které si ve vašem jídelníčku zaslouží mnohem více pozornosti, než se jim dostává.
Vitamin sem, vitamin tam
Vlašské ořechy patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Aby ne, jsou skvělým zdrojem vitaminů E, B1 a B2, provitaminu A, hořčíku, draslíku, fosforu, omega-3 mastných kyselin, ale také flavonoidů a dalších důležitých antioxidačních látek.
Co všechno tahle kombinace pro náš organismus znamená? Je prokázáno, že vlašáky pozitivně ovlivňují hladinu tuku v krvi a snižují „zlý“ cholesterol, chrání tělo před volnými radikály, takže brání zánětlivým procesům, jež stojí za celou řadou závažných onemocnění, a také zlepšují stav pokožky a vlasů či nehtů.
Ačkoli tak jako všechny ořechy mají i vlašáky poměrně vysokou kalorickou hodnotu, obsahují zdravé tuky, a tak se jich nemusíte bát. Nicméně to neznamená, že jich můžete sníst nekonečné množství! Abyste z nich získali potřebné množství živin, ale zároveň se kvůli nim nezačali „zakulacovat“, omezte konzumaci vlašáků na hrstku denně.
Když se vám nechce jen chroupat
Ořechy jsou skvělé jen tak, čerstvě vyloupané, ale to neznamená, že si je nemůžete dopřát i jinak. Zkuste je třeba rozmixovat s bazalkou a trochou olivového oleje (a dalších ingrediencí, jako je například česnek – to záleží jen na vaší chuti) do úžasného pesta, kde spolehlivě nahradí drahé a málo dostupné piniové oříšky. Obdobně můžete z vlašáků a sýru feta (v poměru 1 : 1) připravit dip, do kterého přidáte špetku chilli a trochu čerstvé petrželky.
Pokud potřebujete občas ukojit chuť na sladké, rozdrťte vlašáky na malé kousky, smíchejte je s trochou medu a skořice (podle chuti), aby vznikla netekutá, lepivá hmota. Z ní vytvarujte jakési sušenky a uložte je do lednice. Jen na ně nechoďte moc často!
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková
Hrstka vlašských ořechů denně prospěje zdraví víc, než by vás mohlo napadnout
-
Nenechte se zaskočit začátkem chřipkové epidemie. Posilte svou imunitu, dokud je čas
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Podzim dal o sobě v posledních dnech opravdu pořádně vědět a přivítal nás nízkými teplotami a někde i sněhovou...
-
5 faktů, které změní způsob, jakým si myjete ruce
Lucie Janotová||Krása a zdraví, péče o tělo, zajímavosti, zdraví
„Umyli jsi si ruce?“ Tuto otázku jste svému synovi nebo dceři určitě položili za poslední rok nejméně tisíckrát. Podle...
-
Mýty o mléce, kterým stále věříme
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Říká se, že mléko je člověku nejvlastnější potravina – vždyť je to přece pokrm miminek. Mléčné výrobky jsou rozhodně...
-
Moudré rady, které párům snažícím se o miminko rozhodně nepomohou
Redakce Ženy s.r.o.||#, Krása a zdraví, osobní rozvoj, zajímavosti
Zkušenosti s nevyžádanými radami máme asi všichni. I dobře míněné mnohdy přicházejí v tu nejméně vhodnou chvíli.
-
Jak a čím i bez chemie vybělit tmavá místa na těle
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Tmavé skvrny na vnitřních stranách stehen, v podpaží nebo pod prsy. Nenechte se jimi otrávit a neutrácejte za drahé bělicí...
-
Sedmidenní hubnoucí plán: nastartujte svůj metabolismus se zdravým jídelníčkem! Pochutnáte si a ještě kila půjdou dolů
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Každou neděli většina z nás sahá po pytlíku slaných brambůrek k televizi nebo si objednává pizzu s pocitem, že...
-
Opalovaní v těhotenství? Zde je to, co potřebujete vědět
Lucie Janotová||#, Krása a zdraví, léto, těhotenství
Čeká vás dovolená, ale zároveň si užíváte těhotenské radosti? Poradíme vám, jak na opalování v těhotenství, které bude bezpečné,...
-
Kde hledat omega-3 mastné kyseliny, když nemáte rádi ryby
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí hlavně v tučných rybách. Co si ale mají počít ti, kteří mořské stravě „neholdují“?...