Vlašáky jsou takové nutriční poklady ukryté pod skořápkou, které si ve vašem jídelníčku zaslouží mnohem více pozornosti, než se jim dostává.
Vitamin sem, vitamin tam
Vlašské ořechy patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Aby ne, jsou skvělým zdrojem vitaminů E, B1 a B2, provitaminu A, hořčíku, draslíku, fosforu, omega-3 mastných kyselin, ale také flavonoidů a dalších důležitých antioxidačních látek.
Co všechno tahle kombinace pro náš organismus znamená? Je prokázáno, že vlašáky pozitivně ovlivňují hladinu tuku v krvi a snižují „zlý“ cholesterol, chrání tělo před volnými radikály, takže brání zánětlivým procesům, jež stojí za celou řadou závažných onemocnění, a také zlepšují stav pokožky a vlasů či nehtů.
Ačkoli tak jako všechny ořechy mají i vlašáky poměrně vysokou kalorickou hodnotu, obsahují zdravé tuky, a tak se jich nemusíte bát. Nicméně to neznamená, že jich můžete sníst nekonečné množství! Abyste z nich získali potřebné množství živin, ale zároveň se kvůli nim nezačali „zakulacovat“, omezte konzumaci vlašáků na hrstku denně.
Když se vám nechce jen chroupat
Ořechy jsou skvělé jen tak, čerstvě vyloupané, ale to neznamená, že si je nemůžete dopřát i jinak. Zkuste je třeba rozmixovat s bazalkou a trochou olivového oleje (a dalších ingrediencí, jako je například česnek – to záleží jen na vaší chuti) do úžasného pesta, kde spolehlivě nahradí drahé a málo dostupné piniové oříšky. Obdobně můžete z vlašáků a sýru feta (v poměru 1 : 1) připravit dip, do kterého přidáte špetku chilli a trochu čerstvé petrželky.
Pokud potřebujete občas ukojit chuť na sladké, rozdrťte vlašáky na malé kousky, smíchejte je s trochou medu a skořice (podle chuti), aby vznikla netekutá, lepivá hmota. Z ní vytvarujte jakési sušenky a uložte je do lednice. Jen na ně nechoďte moc často!
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account