Opět si lámete hlavu s tím, co si dát ke snídani? Jednoznačně sáhněte po ovesných vločkách. Tohle jídlo může podpořit hubnutí a je vynikajícím zdrojem vlákniny. Málokdo však tuší, že jeho pravidelná konzumace dokonce podporuje imunitu!
V obchodech se tváří poměrně nenápadně. Ovesné vločky jsou však nesmírně výživnou potravinou. Nejčastěji se konzumují s jogurtem a ovocem.
Funkční trávení
Nerozpustná vláknina obsažená v ovesných vločkách ulevuje od zácpy a podporuje zdravé trávení. Pomáhá také zlepšovat celkové zdraví gastrointestinálního traktu tím, že zajišťuje, aby se jídlo dostalo tam, kam potřebuje, a to ve správném čase.
Prevence srdečních chorob
Výzkum prokazuje přínosy ovesných vloček pro zdravé srdce a snížené riziko vzniku srdečních chorob. Z jakého důvodu? Za vším stojí nejen zdravá vláknina, ale i antioxidanty, jež slouží hlavně těm, kdo potřebují snížit špatný cholesterol. A počítá se každá porce! Už jste zkoušeli třeba zdravý banánový dort z ovesných vloček?
Snížení krevního tlaku
Jistá studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition prokázala, že ovesné vločky mohou být užitečné při regulaci krevního tlaku. Dobrovolníci, kteří se jí zúčastnili, dostávali pod 12 týdnů tři porce vloček denně (jednalo se pouze o pšenici nebo směs pšenice a ovsa). Podle vědců pozorované snížení systolického krevního tlaku by mohlo elimininovat výskyt ischemické choroby srdeční a mrtvice o 15 až 25 %.
Optimální hladiny krevního cukru
Jednou z primárních výhod vlákniny obsažené ve vločkách je její schopnost pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi a tím i krotit inzulínovou rezistenci u pacientů s diabetem 2. typu. Ani tohle nezní špatně. A jak to vločky mají se snižováním váhy?
Vhodný prostředek pro hubnutí
Jedním z hlavních důvodů, proč lidé mají potíže s hubnutím, je hlad. Přitom právě ten je nepřítelem úbytku kil. Ovesné vločky mohou pomoci tento problém napravit tím, že zajistí pocit sytosti po delší dobu a postarají se o příjem živin. Ostatně, bylo prokázáno, že beta-glukany (přirozeně se vyskytující polysacharidy) ve vločkách zpomalují rychlost, se kterou potraviny procházejí trávicí soustavou. Navíc vysoce kvalitní beta-glukany z ovsa podporují imunitu, což se hodí za každých okolností! Takže, co si dáte jako svoje první ranní jídlo?
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account