Nějak máte zafixováno, že chlad a mráz konzervuje. Proto vaše lednička a mraznička praská ve švech. Ale je to tak správně? Možná, že některé potraviny jen zbytečně zabírají tolik potřebné místo v nejběžnějším domácím spotřebiči. Co byste z ledničky rozhodně měli vyndat?
Z nákupu si nesete nějaké ty dobroty navíc. Byly totiž v akci, nebo jim zanedlouho končí spotřeba. Šup s nimi do chladu, tam ještě chvíli vydrží! Nebo ne? Nenechte se mýlit, spousta věcí do chladného šuplíku nepatří a tohle jsou některé z nich!
Původně voňavý a křupavý chléb
Bochník chleba by se měl zamotat do čisté utěrky nebo plátna, aby mohl dýchat. (Vhodné jsou i takzvané chlebovky.) Takto vydrží při pokojové teplotě. V lednici se chlebík kazí o dost rychleji. Střída ztrácí elastičnost a drobí se. Dochází k uvolňování vody, chléb vysychá.
Sladké banány
Nejlepší místo pro skladování banánů je jednoduše na pultu. Pokud máte extra zralé banány, a nevíte, co s nimi, oloupejte je a zmrazte na smoothies. Ledničce se však i v tomto případě vyhněte. Chlad způsobí, že slupky zhnědnou mnohem rychleji a také se změní struktura banánů.
Ne tak odolné brambory
Pokud své brambory skladujete v lednici, v domnění, že jim prodloužíte trvanlivost, děláte chybu. Vlivem nízkých teplot se začne měnit škrob na cukr, což se výrazně odrazí nejen na chuti brambor, ale i jejich tvaru a struktuře. Nejlépe se jim daří na chladném, tmavém a vzdušném místě – stranou od cibule, která způsobuje předčasné vyklíčení.
Zvlášť nedozrálá rajčata
Čerstvá rajčata taktéž patří mezi potraviny, které si s ledničkou nerozumí. Ztrácí chuť, působení chladného vzduchu zastavuje proces dozrávání, vnitřek se stává moučnatým a neidentifikovatelným „cosi“… Na pultu v kuchyni je jim mnohem lépe!
Cibule a česnek
Máte doma proutěný košík? Výborně, dejte do něj cibuli. Vlhkost v lednici jí nesvědčí. A podobně je tomu i u česneku. Rychleji plesniví, je gumovitý a méně chutný.
Jablka a hrušky
Jablka i hrušky obvykle v ledničce moučnatí a scvrkávají se. Nejlépe jim svědčí skladování ve sklepě (pro potraviny je ideální teplota okolo 4-5 °C), popřípadě třeba v dobře tepelně izolované bedně na balkoně.
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account