Nějak máte zafixováno, že chlad a mráz konzervuje. Proto vaše lednička a mraznička praská ve švech. Ale je to tak správně? Možná, že některé potraviny jen zbytečně zabírají tolik potřebné místo v nejběžnějším domácím spotřebiči. Co byste z ledničky rozhodně měli vyndat?
Z nákupu si nesete nějaké ty dobroty navíc. Byly totiž v akci, nebo jim zanedlouho končí spotřeba. Šup s nimi do chladu, tam ještě chvíli vydrží! Nebo ne? Nenechte se mýlit, spousta věcí do chladného šuplíku nepatří a tohle jsou některé z nich!
Původně voňavý a křupavý chléb
Bochník chleba by se měl zamotat do čisté utěrky nebo plátna, aby mohl dýchat. (Vhodné jsou i takzvané chlebovky.) Takto vydrží při pokojové teplotě. V lednici se chlebík kazí o dost rychleji. Střída ztrácí elastičnost a drobí se. Dochází k uvolňování vody, chléb vysychá.
Sladké banány
Nejlepší místo pro skladování banánů je jednoduše na pultu. Pokud máte extra zralé banány, a nevíte, co s nimi, oloupejte je a zmrazte na smoothies. Ledničce se však i v tomto případě vyhněte. Chlad způsobí, že slupky zhnědnou mnohem rychleji a také se změní struktura banánů.
Ne tak odolné brambory
Pokud své brambory skladujete v lednici, v domnění, že jim prodloužíte trvanlivost, děláte chybu. Vlivem nízkých teplot se začne měnit škrob na cukr, což se výrazně odrazí nejen na chuti brambor, ale i jejich tvaru a struktuře. Nejlépe se jim daří na chladném, tmavém a vzdušném místě – stranou od cibule, která způsobuje předčasné vyklíčení.
Zvlášť nedozrálá rajčata
Čerstvá rajčata taktéž patří mezi potraviny, které si s ledničkou nerozumí. Ztrácí chuť, působení chladného vzduchu zastavuje proces dozrávání, vnitřek se stává moučnatým a neidentifikovatelným „cosi“… Na pultu v kuchyni je jim mnohem lépe!
Cibule a česnek
Máte doma proutěný košík? Výborně, dejte do něj cibuli. Vlhkost v lednici jí nesvědčí. A podobně je tomu i u česneku. Rychleji plesniví, je gumovitý a méně chutný.
Jablka a hrušky
Jablka i hrušky obvykle v ledničce moučnatí a scvrkávají se. Nejlépe jim svědčí skladování ve sklepě (pro potraviny je ideální teplota okolo 4-5 °C), popřípadě třeba v dobře tepelně izolované bedně na balkoně.
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová
Potraviny, které nikdy nedávat do lednice
-
Jak omezit příjem soli? Není to tak složité, jak si myslíte!
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Odborníci mají jasno a zároveň bují na poplach – Češi spořádají mnohem více soli, než je pro ně zdravé....
-
Krásné vlasy po čtyřicítce? Držte se jednoduchých pravidel
Lucie Janotová||#, Krása a zdraví, péče o sebe, vlasy
Husté, lesklé a zdravé vlasy. S přibývajícím věkem je stále těžší pyšnit se nádhernou hřívou. Ale jde to! Máme...
-
Jak se nezbláznit v době „koronavirové“
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Je to rok, co naše životy ovládá pandemie nového typu koronaviru SARS-CoV-2. Přizpůsobujeme se omezením a nouzovým opatřením, které...
-
Boty pro podzim stvořené. Už máte jasno, které to budou?
Petra Kubal||Krása a zdraví
Kdo aktuálně neřeší boty, ať se přihlásí! V létě je nám celkem jedno, do kterých zaplujeme, ale ty podzimní a...
-
Vím už, že den může kdykoliv skončit, proto si život užívám na maximum, říká Lvice Katka
Redakce Ženy s.r.o.||#, Krása a zdraví, inspirativní ženy, osobní rozvoj, rozhovor
V období dospívání se musela Kateřina Janíková vyrovnat s amputací nohy. Dnes je jednou z hrdinek letošního ročníku reality show...
-
Pleťové masky z banánů, které zatočí s jizvami i tmavými skvrnami
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Pupínky, tmavé skvrny, jizvičky po akné, dehydratace, zašedlost a mdlost. Není vaše pokožka v kondici? Navraťte jí svěžest, zdraví i...
-
Jak si udržet energii a překonat únavu
Veronika Allister||#, Krása a zdraví, Magazín, biohacking, péče o sebe, pro, vzdělávání
Pocit, že nemusíte každý svůj nový den vypít několik hrnků kávy nebo si dát ledovou sprchu, abyste mohli vůbec...
-
Jak vybrat perfektní odstín rtěnky podle barvy vašich vlasů?
Petra Kubal||Krása a zdraví, kosmetika
Jedna skupinka žen jich má na poličce vyskládaných několik, od červené přes fialovou až k nude. Druhá skupina žen si...