Není med jako med? Asi tak nějak! Proč je tolik důležitý obsah pylu a jaké informace na jeho etiketě nesmí chybět?
Včelí med se opět stává hodně ceněnou komoditou. Podle znalců posiluje imunitu, zlepšuje náladu, urychluje regeneraci a tlumí bolesti. Mimo alternativního léčitelství se tahle pochoutka samozřejmě využívá také v gastronomii, stejně jako v kosmetice, protože prospívá pleti i vlasům. Má to však jednu podmínku – musí být poctivá. Jak se to dá poznat a na co si při koupi dát pozor?
Všechno se odvíjí od pylu
Aby mohl být med považován za autentický a pravý, musí obsahovat pyl. Tedy alespoň podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv i Světové zdravotnické organizace (WHO). Bez přítomnosti pylu nelze určit, zda tato potravina pochází z věrohodných a legitimních zdrojů. Zdá se vám, že jde o snadno splnitelnou podmínku? Vlastně ani ne.
Zrovna nedávno se na americkém serveru Food Safety News objevily poznatky průzkumu, v nichž se uvádí, že více než 70 procent produktů nabízených v supermarketech nevidělo pyl ani z hodně velké dálky. A to na obchodní řetězce nevrhá to nejlepší světlo. Pro med je tedy podle všeho skutečně lepší vyrazit na farmářský trh nebo přímo ke včelaři. I zde by ale člověk měl věnovat pozornost hned několika věcem. Kterým?
Informace, které nesmí chybět
Asi první, co vás při pohledu na sklenici medu osloví, je vzhled. Naprostou samozřejmostí je čistá sklenice, v níž „neplavou“ žádné nečistoty. Na ní by také neměla chybět etiketa, ze které se zákazník dozvídá informace ohledně druhu medu, původu, hmotnosti a hlavně data expirace. Na štítku byste rovněž měli najít jméno výrobce a jeho sídlo – to pro případnou reklamaci.
I barva a konzistence mnohé napoví
Neméně důležitým aspektem bývá barva včelího produktu. Je vodově čistá, slabě zlatavá nebo má mírně nazelenalý nádech? Pak je všechno v pořádku. Co se týká konzistence, kvalitní med může být hustý, tekutý, ale také zkrystalizovaný, existuje zde poměrně široké spektrum. Pokud však nepřipomíná ani jedno, raději se poohlédněte po jiném.
Foto: Shutterstock
Autorka: Kateřina Málková

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account