Vitamin E je jedním ze zásadních vitaminů rozpustných v tucích. Tento důležitý antioxidant pomáhá zpomalovat stárnutí buněk. Jeho nedostatek pak snižuje naši obranyschopnost. Seznamte se s tímto vitaminem, který si zaslouží vaši pozornost.

Vitamin E nebo také tokoferol je jedním z nejdůležitějších antioxidantů pro naše tělo. I přesto se o něm příliš nemluví.

Kolik ho potřebujeme

Vitamin E chrání naše buňky před účinky volných radikálů a oxidačním stresem. Posiluje naše buňky proti stárnutí, které zpomaluje. V případě jeho nedostatku se vyskytují neurologické potíže a také se významně snižuje naše obranyschopnost.

Tento důležitý vitamin by měl být součástí naší pestré stravy, jelikož si ho naše tělo nedokáže vyrobit samo. Doporučená denní dávka je 15 mg vitaminu E na dospělou osobu.

Kde ho najdeme

Vitamin E je jedním z vitaminů, které jsou rozpustné v tucích, jeho příjem byste tedy měli kombinovat s mastnými kyselinami. Potravinami, ve kterých můžete vitamin E nalézt, jsou například čerstvé ořechy, máslo, sója, pšeničné klíčky, kvalitní nerafinované či obohacené rostlinné oleje nebo mléko. V menším množství ho najdete i v čerstvé zelenině.

„Myslete však také na to, že při tepelném zpracování potravin se obsah vitaminu E významně sníží či zmizí,“ upozorňuje odborník na speciální potraviny Ing. Bohumil Hlavatý. Vitamin E je také obsažen buď v samostatných doplňcích stravy či v multivitaminových doplňcích, které zajistí potřebný dostatečný příjem vitaminů.

Foto: Shutterstock

Autorka: Nikola Strnadová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account