Skvěle chutnají, obsahují vitaminy a navíc je jsou hned hotové. Jaký je nejsnadnější způsob, jak podpořit na podzim a v zimě imunitu? Udělejte si smoothie. Vybrali jsme takové, které udělají dobře vašemu tělu, ale i duši. 

„Jedním z nejlepších způsobů, jak ovoce a zeleninu zužitkovat a získat z nich maximum látek prospěšných organismu, jsou smoothie – čerstvé ovocné a zeleninové koktejly. Samotná výroba smoothie není nic obtížného: zkrátka vezmete, co máte k dispozici, a mixujete. Kombinace surovin záleží zcela na vašich chutích. Některé suroviny k sobě ladí více, podporují vzájemně svoji chuť, jiné stačí přidat jen v malém množství, u některých by vás ani nenapadlo, že se dají mixovat a vypít,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, který se zaměřuje na wellness služby, a především nabídku kvalitní a zdravé gastronomie. Jako jeden z prvních v České republice rozšířil nabídku snídaní právě o smoothie z čerstvého ovoce, zeleniny, ale také o superpotraviny, což jsou potraviny s výjimečným obsahem prospěšných látek (řadí se mezi ně například chia semínka, kakaové boby, kešu nebo mladý ječmen…).

„Už dvě skleničky smoothie jsou plnohodnotnou snídaní, která obsahuje vše potřebné pro začátek nového dne,“ říká Josef Tydlačka a přidává několik zdravých kombinací smoothie.

Smoothie pro detoxikaci

Ingredience:

čerstvý ananas, banán, řapíkatý celer, zelené jablko, špenátové listy, citron, voda/led + superpotraviny: kapusta, mladý ječmen

Smoothie pro posílení imunity

Ingredience:

100% jablečný džus, banán, jablko, červená řepa, mrkev, maliny, voda/led + superpotraviny: chia semínka

Smoothie pro dobrou náladu

Ingredience:

mléko bez laktózy, banán, med, voda/led + superpotraviny: ořechy, kešu, prášek z nepražených kakaových bobů

„Základem pro přípravu smoothie je výkonný vysokootáčkový mixér, který si poradí i s tvrdou zeleninou, mraženým ovocem či ledem. Smoothie nejlépe chutná vychlazené, proto je ideální alespoň jednu surovinu použít zmraženou – v tomto případě jsou to maliny. Případně, pokud to váš mixér umožní, použijte velkou hrst ledu místo vody,“ přidává své tajné tipy Josef Tydlačka.

A jak na to?

Očištěné suroviny vložte do mixéru a rozmixujte všechny najednou. Před vložením do mixéru je můžete nakrájet na menší kousky, výkonnější mixéry si ale poradí i s celými kusy. Při používání mraženého ovoce nebo tvrdších druhů zeleniny, jako jsou mrkev či řepa, je vhodné hned mixér zapnout na vyšší otáčky a postupně je ještě přidávat. Mixér si poradí i se semínky či s jádry. Kromě jemnosti je výhodou, že právě z rozemletých semínek a zrníček získáváte živiny navíc, které by jinak tělo vyloučilo bez užitku. Dobrou, zdravou, chuť! 

Foto: archiv

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account