Rady, jak posílit svůj imunitní systém a tím obranyschopnost našeho těla před nejrůznějšími mikroby, slýcháme dnes ze všech stran. Spousta lidí spoléhá na nejrůznější doplňky stravy z lékárny, někteří výhradně na plody přírody a řada lidí na kombinaci obojího. Pokud přemýšlíte, čím ještě posílit svůj jídelníček, máme pro vás několik tipů.
Následující dobroty patří právem mezi superpotraviny. Tedy takové pokrmy, které díky svému složení dokáží pozitivně ovlivnit zdraví našeho organismu. Dobrou zprávou je, že se zdaleka nejedná jen o exotické pochoutky, které spousta z nás v supermarketu míjí, protože si není jistá, co s nimi, případně kvůli jejich ceně.
Které běžně dostupné superpotraviny bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji? Tuhle čtveřici potkáte v každé samoobsluze a nijak výrazně nezatíží váš rodinný rozpočet.
Bakterie na pomoc
Obyčejný jogurt v sobě skrývá spoustu cenných látek – tak například obsahuje kvalitní proteiny a vápník. Ale důvod, proč je tak ceněný, spočívá v obsahu bakterií, jež působí pozitivně na naši střevní mikroflóru. A vzhledem k tomu, že právě střeva, respektive jejich mikroflóra, hrají v naší imunitě zcela zásadní roli, neměli bychom tyto „přátelské“ bakterie ignorovat. Najdete je kromě jogurtů i v dalších kysaných mléčných produktech (včetně těch sójových, pokud se mléčným vyhýbáte). A také v kysaném zelí (pozor, nikoli sterilovaném nebo vařeném, bakterie se teplem ničí).
Oranžový zázrak
Mrkev je běžně dostupnou zeleninou, kterou většinou míjíme, pokud ji zrovna nepotřebujeme do vývaru, k masu nebo občas na mrkvový salát. A to je škoda. Obsahuje totiž karotenoidy, které se podílejí na celé řadě procesů v těle a hrají roli v prevenci mnoha onemocnění. A co víc, mají protizánětlivé účinky, takže posilují i imunitu. Když k tomu přidáte pořádnou porci vlákniny, je jasné, že i naše střeva z konzumace mrkve prospívají. Karotenoidy najdete také například ve sladkých bramborách, oranžových či žlutých paprikách a kapiích nebo v dýních (ovšem není třeba si nic namlouvat – všechny tyto druhy zeleniny jsou v porovnání s mrkví přece jen o něco dražší).
Do salátu i omáčky
Další superpotravinou, kterou běžně seženete (i když u některých druhů se cena může vyšplhat překvapivě vysoko), jsou rajčata. Nejcennější látkou, kterou obsahují, je antioxidant lykopen. Nejrůznější studie ho spojily s prevencí takových nemocí, jako jsou určité typy rakoviny, srdeční a cévní onemocnění apod. Navzdory všeobecnému přesvědčení, že nejvíce prospěšných látek získáme z potravin čerstvých, je lykopen výjimkou z tohoto pravidla. Nejvíce ho tělo vstřebá poté, co rajčata projdou varem (takže i když rajčata zpracujete do omáčky na těstoviny, neochudíte se o něj). A protože nejvyšší podíl tohoto antioxidantu se ukrývá ve slupce, rozhodně se jí nezbavujte.
Vzpomínky na školní jídelnu?
Ruku na srdce – kdy jste naposledy jedli luštěniny? Spousta lidí se s nimi rozloučí, jen co se vymaní z povinných návštěv školní jídelny. A to je škoda. Luštěniny – kromě toho, že jsou úžasně univerzální surovinou, kterou můžete proměnit ve spoustu zajímavých a hlavně úžasně lahodných jídel – obsahují celou řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů, jež je právem řadí mezi superpotraviny. Podporují činnost střev, ale také imunitního systému, srdce a mozku. A co víc, fazole, čočka, hrášek nebo třeba sójové boby a cizrna se dají sehnat za pár korun. Zapomeňte na nevábně vypadající hrachovou kaši z jídelny a dejte luštěninám ještě šanci.
Mezi další, u nás běžně dostupné, superpotraviny patří také například: jablka, brokolice, banány, saláty, citrusy, borůvky, jahody, ořechy, ryby a další.
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account