Léto je v plném proudu, stejně tak, jako sezóna infekcí a zánětů „tam dole“. Na náš komfort má totiž vliv nejen vysoká teplota, pobyt v mokrých plavkách či nedostatečná hygiena, ale i volba potravin, která v tomto období častokrát není zrovna ukázková (prosecco, grilovačky,..). A proto se v tomto článku zaměříme právě na ni a také na čtyři pravidla, díky kterým si užijete to správné léto dole bez starostí!

Umíte si poskládat talíř?

Nebojte se, není to žádná věda. Jen se musíte obrátit na toho správného člověka. Třeba, stejně jako my, na Štěpánku Čápovou. Někteří ji už možná znáte z našeho e-booku, ostatním představujeme maminku a gurmánku, kterou naplňuje učit lidi skládat si jídlo na talíř tak, aby jim to jejich zdraví vrátilo.

Tuto ženu, autorku kuchařky i nejrůznějších e-booků, jsme oslovili proto, že neříká pouze naučené fráze výživových poradců. Sama vše otestovala na vlastní kůži, konkrétně jako závislačka na cukru. Nebyl den, který by nepromlsala čokoládami a sušenkami. S tím, jak stoupala její potřeba doplňování cukrových zásob se naopak snižovala potřeba skutečně jíst. Díky její vůli ale dokázala udělat ve své spíži pořádný průvan a začala nad jídlem skutečně přemýšlet. Dnes je pro ni volba správných potravin úplně přirozenou součástí života.

Štěpánka tak moc dobře ví, do jaké míry spolu souvisí volba potravin a zdraví vaginálního mikrobiomu, který ženám pomáhá účinně bojovat proti diskomfortu neboli svědění, pálení a zápachu. Její pravidla jsou sice platná celoročně, ale během letních měsíců platí dvojnásob. O co jde?

  • Pravidlo č. 1: Bylinky a koření nechte na později
    • Grilování k létu neodmyslitelně patří. Pokud ale nakládáte maso předem, koření a bylinky se na něm pouze připalují a tvoří tak zdraví škodlivé a rakovinotvorné látky. Proto je vhodnější pokládat na gril čerstvé maso potřené pouze olejem a zbytek surovin přidat až po jeho zatažení.
  • Pravidlo č. 2: Cukru jako šafránu
    • Po slaném jídle většinou přichází sladká tečka. Poháry, zmrzliny, dortíky. A to hned několikrát týdně. V případě častého nadbytečného příjmu jednoduchých cukrů nebo porušení glukózové tolerance či diabetu se ale mohou kvasinky, které jinak v naší vagíně běžně existují a žijí, velmi rychle přemnožit a způsobit tak nepříjemnou kvasinkovou infekci. Proto je důležité omezit příjem sladkých jídel na minimum. A pokud se stane, že občas zhřešíte, mějte po ruce takové produkty, které vám pomohou vyřešit problémy hned v jejich začátcích!
  • Pravidlo č. 3: Lahev vody doma i na cestách
    • Sladká nebývají jen jídla, ale většinou i pití. V létě častěji saháme po studených limonádách nebo džusech a zapomínáme, že i ty jsou plné cukru. Proto raději zvolte čaj, který si v lednici vychladíte nebo obyčejnou vodu, kterou budete mít vždy po ruce. Vyhnete se tak nejen vaginálnímu diskomfortu, ale i nepříjemným bolestem hlavy.
  • Pravidlo č. 4: Těžká menstruace, lehčí jídla
    • Během menstruace jsme častokrát slabé, náladové a na nějaké vyvařování složitých jídel nemáme ani pomyšlení, hlavně, když je navíc venku nesnesitelné horko. A to je v pořádku! Dopřejte svému tělu potřebný odpočinek a místo těžkých jídel (zejména těch smažených) zvolte raději polévky a saláty, které vašemu tělu dodají potřebné živiny.

Zdravé jídlo je především pestré a nemá žádnou nálepku, která by ho musela škatulkovat (jako například raw, vegan, bez lepku, paleo, low carb). Využívám od každého trochu přesně tak, aby si tělo vzalo to, co právě potřebuje,“ doplňuje Štěpánka. Proto není třeba v jídle hledat žádnou vědu. Stačí, když uvidíte na svém talíři častěji zeleninu, ovoce, libové maso, mléčné výrobky nebo třeba semínka a oříšky než sladkosti, bílé pečivo, uzeniny, konzervy či jinak uměle zpracované potraviny.

BONUS: Recept na letní bramborový salát

Budete potřebovat: 4 větší nové brambory, 6-8 středně velkých rajčat, ½ salátové okurky, 2 vejce, 1 kelímek zakysané smetany (11-12%), špetku soli, cca ¼ snítku ze svazku kopru, cibuli.

Postup: Brambory si uvařte ve slupce den předem doměkka a nechte je po vychladnutí v lednici. Druhý den brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostičky, dejte do mísy a přidejte na kousky nakrájená rajčata a okurku. Vše osolte a promíchejte. Pak si najemno nasekejte kopr a přidejte jej k zelenině, stejně jako nakrájené a natvrdo uvařené vajíčko a zakysanou smetanu. Opět vše promíchejte a případně dochuťte. A máte svěží bramborový salát, který zasytí a dodá živiny, tak dobrou chuť!

Máte i vy pravidlo, které vám pomáhá být #dolebezstarostí? Podělte se o něj v komentářích!

#PoweredByGynella

Zdroj odborných informací: MUDr. Kristýna Koutná, Štěpánka Čápová

Foto: Shutterstock

Tagy:
3 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    vaříme, pečeme a jíme zdravě, díky za další nápady 🙂

  2. NelaVávrová 1 rokem ago

    paráda 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account