Plýtvání potravinami není ani ekonomické, ani ekologické. A přesto čas od času najdeme v lednici nějakou zapomenutou dobrotu, která namísto na náš talíř míří rovnou do koše. Jak prodloužit životnost některých potravin? Naučte se je správně skladovat.
Stačí v lednici dodržovat několik základních pravidel.
Co kam patří
Dost často přineseme domů nákup a prakticky vše kromě pečiva a spol. vyskládáme do lednice. Jenže ne všechny druhy ovoce a zeleniny takový chlad vyžadují – naopak jim může i ublížit. Patří sem třeba rajčata, cibule, brambory nebo banány, avokáda či jablka. Těm naopak pobytem v lednici životnost zkrátíte. Každá lednice má navíc jednotlivé police určené podle teploty na různé suroviny. Platí přitom, že na nechladnějším místě by mělo být maso a výrobky z něj, na „nejteplejším“ ovoce a zelenina.
Správná teplota
A když už jsme u teploty v lednici. Ideálně by mělo být v lednici v průměru okolo 4 stupňů Celsia, v mrazáku pak přibližně -18 stupňů.
Nové versus staré
Také se vám stává, že najdete vzadu v lednici zapomenutý sýr, který se připomněl typickým odérem, nebo třeba zbytky z nedělního oběda, které jste chtěli zužitkovat přes týden, ale už si v podstatě žijí svým životem a plíseň na nich připomíná umělecké dílo? Pak zkuste jednoduché pravidlo – všechny nové potraviny, jež přinesete ze supermarketu, skladujte za těmi, které v lednici již nějakou dobu bydlí. Tak o nich totiž alespoň neztratíte přehled a spotřebujete je dřív.
Vlhkost tak akorát
Pokud dáváte do lednice zeleninu (pozor, abyste tam nedávali i tu, jež tam nepatří), pak pamatujte, že jí nesvědčí, ani pokud ji dáte třeba mokrou do plastového sáčku (rychle zplesniví), ani pokud ji vložíte do ledničky zcela nechráněnou (rychle se vysuší a zvadne). Kompromisem může být zabalit například papriky nebo salát do lehce navlhčené papírové utěrky. Zelenina tak nebude ani v mokru, ani nebude ztrácet na čerstvosti a vydrží déle křupavá.
Lázeň pro bylinky
Přinesli jste si ze zahrady nebo obchodu řezané bylinky? Nejlepším způsobem, jak je uchovat dlouho čerstvé, je vložit je do sklenice s vodou (podobně, jako dáváte řezané květiny do vázy) a poté je dát do lednice. Pravidelně kontrolujte, zda stonky neuhnívají a měňte vodu. Pokud by bylinky začaly přece jen vadnout, můžete přes ně ještě velmi zlehka přehodit sáček (ale tak, aby k nádobě s bylinkami šel pořád trochu vzduch).
Foto: Shutterstock
Autorka: Nikola Strnadová

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account