Ze spousty zdrojů se dá vyčíst, že moudrá Matka Příroda nám některé jídlo připodobnila k našim orgánům a na základě této snadné vizuální podobnosti můžeme určit, které potraviny jsou pro zdravé fungování těchto orgánů prospěšné. Na facebooku najdete bezpočet galerií s obrázky, na kterých je zdravé jídlo a jemu více či méně podobné orgány. Jenomže je to skutečně tak jednoduché? Nebo to jen fanoušci zdravé stravy přehánějí? Je skutečně vizuální podobnost jídla s částmi těla dobrým návodem ke stravování? Či se jedná jen o mýtus? Verdikt se dozvíte v tomto článku.
Rajče – srdce
Co rajče obsahuje: B1, B2, B6, C, E a provitamín A; vápník, fosfor, železo, jód, měď a draslík
Na co je rajče dobré: Rajčata snižují obsah cholesterolu v krvi a jsou tak prevencí proti infarktu a atreoskleróze. Mimoto čistí močové cesty, detoxikují tělo a zvyšují imunitu.
Verdikt: Pravda
Sluch (uši) – houby
Co houby obsahují: draslík, vitamin B2 a B3, vitamin D
Na co jsou houby dobré: Tady trošku záleží i na druhu houby, obecně ale mají málo kalorií a obsahují hodně vlákniny, takže jsou vhodně upravené dobré při dietách na zhubnutí. Neuškodí ani lidem s vysokým tlakem a obsažené vitaminy a stopové prvky pomáhají mimo jiné snižovat hladinu cholesterolu. Ovšem množství vitamínu D ani jeho vliv na sluch nejsou natolik významné, aby tato podobnost hrála velkou roli.
Verdikt: Hodně přibarvená pravda.
Vlašský ořech – mozek
Co ořechy obsahují: železo, selen, zinek, vitamíny E a skupina vitaminů B, omega-3 mastné kyseliny
Na co jsou ořechy dobré: Skutečně na mozek, hlavně díky obsahu nenasycených mastných kyselin a vitamínům E a B. Mimoto mají velmi nízký glykemický index, ale zato velkou výživovou hodnotu, proto zasytí, ale nezatíží organismus velkým skokem v hladině cukru v krvi.
Verdikt: Pravda.
(Řapíkatý) celer – kosti
Co celer obsahuje: ftalidy, křemík
Na co je celer dobrý: Je rozdíl mezi řapíkatým celerem, u něhož konzumujeme právě ony řapíky, tedy vlastně nať, a celerem bulvovým, kde konzumujeme kořen – ten je v české kuchyni také známější a rozšířenější. Na obrázku je ovšem celer řapíkatý, který je pro svůj obsah rostliných ftalidů pomocníkem při snižování krevního tlaku a pro obsah křemíku, důlěžitého stavebního prvku našeho těla, je skutečným balzámem pro naše kosti, klouby a pojivové tkáně, u nichž podporuje správný růst a vývoj.
Verdikt: Pravda.
Avokádo – děloha
Co avokádo obsahuje: Draslík, měd, hořčík, fosfor a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky.
Na co je avokádo dobré: Díky vysokému obsahu „dobrých“ tuků a také mnoha vitamínů a minerálů je avokádo nazýváno tzv. superpotravinou. A umí toho vážně hodně – od snižování krevního tlaku, přes redukci cholesterolu až po léčbu anémie. A právě s anémií souvisí i to, proč se avokádo doporučuje těhotným ženám – ty určitě ocení vysoký obsah železa a hořčíku, což jsou pro vývoj plodu a bezproblémové těhotenství a porod zcela zásadní prvky.
Verdikt: Pravda.
Batáty (sladké brambory) – slinivka
Co batáty obsahují: Zejména značné množství provitamínu A (betakarotenu, až 180% denní dávky v jedném bramboře), vitamín B6 a draslík.
Na co jsou batáty dobré: Díky betakarotenu, který je známým antioxidantem, působí na celkové zdraví a podporují imunitu. Zásluhou vitamínu B6 se zase postarají o naši psychickou pohodu, mírní nespavost a předchází vzniku mrtvice. Pozor jenom na větší množství batátů, protože díky betakarotenu můžete po jejich dlouhodobé nadměrné konzumaci zežloutnout. Betakarotenu se také připisují preventivní účinky proti rakovině nejrůznějších orgánů, včetně slinivky. Je to jen jeden z mnoha dalších účinků, které jinak se slinivkou nijak nesouvisí.
Verdikt: Hodně přibarvená pravda.
Citrus (grep) – prsa
Co grepy obsahují: Grepy, jako všechny citrusy, obsahují zejména vitamín C, ale také B1, K a rostlinné flavonoidy.
Na co jsou grepy dobré: Pro svůj vysoký obsah vitaminu C jsou pomocníkem naší imunity, aktivují organismus a jsou prevencí proti rakovině. Zejména látkám zvaným limonoidy je připisován účinek proti rakovině prsu – to je ale zatím stále ve stádiu pokusů na myších a Petriho miskách. Pozor by si ovšem na grepy měly dát především ženy, které berou hormonální antikoncepci – toto ovoce snižuje její účinky. Stejně tak grepy nejezte, jste-li na antibioticích či antidepresivech. Kvůli snížení činnosti jater při odbourávání těchto látek mohou být pro vás až zdraví ohrožující.
Verdikt: Hodně přibarvená pravda.
Fíky – varlata
Co fíky obsahují: vlákninu, draslík, vitamin B6, vápník, železo, hořčík, mangan, draslík
Na co jsou fíky dobré: Fíky mají poměrně vysokou výživovou hodnotu a dobře zasytí, díky vysokému obsahu prospěšných látek pak pomáhají proti únavě, při menstruačních bolestech a také (opět) při vysokém tlaku. Jediné články, které ovšem zmiňují účinky na mužskou potenci či na zdraví varlat jsou ty, které propagují obrázek výše. Na ostatních zdrojích není o fících a jejich podpoře mužské potence ani slovo.
Verdikt: Nesmysl.
Mrkev – oči
Co mrkev obsahuje: Opět tu máme provitamín A – betakaroten a vlákninu.
Na co je mrkev dobrá: Opěvované účinky mrkve na oči, které jistě také znáte z dětství, jsou dávno vyvráceným, ale přesto zažitým mýtem. Jistě, betakaroten si naše tělo přetvoří na vitamín A, který je pro fungování oka naprosto nezbytný a jeho nedostatek zrak poškozuje. Ale v přírodě najdeme mnoho významnějších zdrojů betakarotenu – třeba špenát, zelí nebo salát. Ty v sobě ještě k tomu mají látku lutein, jenž se na správné funkci očí také významně podílí, ale mrkev ho neobsahuje. Každopádně konzumace mrkve vám rozhodně neuškodí a svým obsahem vlákniny přispívá i zdravé funkci střev.
Verdikt: Hodně přibarvená pravda.
Fazole – ledviny
Co fazole obsahují: Draslík, fosfor, železo, zinek, kyselina listová a jsou také významným zdrojem rostlinných bílkovin, což ocení zejména vegetariáni.
Na co jsou fazole dobré: Dobře připravené fazole jsou kvalitním zdrojem bílkovin a díky minerálům, jenž obsahují, se podílí na zdravé funkci střev a krevního oběhu. Pokud vaše ledviny fungují normálně, fazole jim nejspíš ani neuškodí, ani nepomůžou. Pokud ale máte ledviny ve špatném stavu, konzumace fazolí, které jsou významným zdrojem draslíku, vám naopak může ublížit a způsobit hyperkalémii. To je nadměrný obsah draslíku v krvi, který se může časem projevit problémy se svaly a nervy a vést až k zástavě srdce. Jediné zdroje, které potvrzuje pozitivní vliv fazolí na ledviny, jsou opět ty, které upozorňují na jejich vizuální podobnost.
Verdikt: Zdraví nebezpečný nesmysl.
Zdravé jídlo? Pozor na výživové mýty
U některých potravin můžeme říci, že jejich (více či méně vzdálená) podobnost s lidskými orgány skutečně může být vodítkem pro jejich konzumaci – vlašské ořechy, avokádo, rajče… U většiny z nich je to ale spíše zbožné přání, kdy se ze spousty účinků jeden zrovna trefil do vizuální připomínky. Například batátu a slinivky či rozříznuté mrkve a oka. A u některých jde o čirý nesmysl, který v případě fazolí dokonce může zdraví uškodit.
Pokud tedy hledáte potraviny, které příznivě ovlivní vaše zdraví, namísto pohledu a selského rozumu volte raději publikace od výživových poradců, vědců a dalších odborníků. Pokud hledáte informace o potravinách na internetu, přemýšlejte. A než vám někdo slíbí fantastické účinky na zdraví, položte si nejprve otázku proč a kde se ty účinky vzaly. Pokud na ni zdroj neodpovídá, hledejte raději o dům dál. Broskev taky připomíná zadek, ale o jejích účincích na vylepšení této části těla není nic známo.
zdroj obrázků: Heatlh Tips Portal