Batáty, nebo-li sladké brambory, nemají s bramborami nic společného. Jedná se o kořeny povijnice jedlé z čeledi svlačcovitých. Původ mají v tropické a subtropické oblasti střední Ameriky, zvláště pak v Peru. Do Evropy dorazily dříve než brambory a byly ve své době vysoce ceněny. Po celém světě se pěstují v různých odrůdách. Díky vysokému obsahu škrobu se v některých oblastech světa staly batáty jednou z nejdůležitějších potravinmístního obyvatelstva, domácích zvířat, ale i četných polních škůdců. Jde o teplomilnou poléhavou vytrvalou hlíznatou rostlinu, která snadno zakořeňuje, ve své vlasti dorůstá až do výšky 5 m. Vyžaduje slunečnou polohu, hlinitopísčitou půdu. Listy jsou různotvaré, často hluboce laločnaté. Batáty kvetou bíle, růžově až purpurově na dlouhých stopkách. Pěstují se pro hlízy, které mají různé protáhlé tvary, ale i pro lístky. Sklizeň hlíz probíhá až po zasychání lodyh, nejčastěji v září až začátkem října. Hmotnost hlíz jedné rostliny se pohybuje od 0,5 kg do 5 kg.
Dobře uskladněné hlízy vydrží v suchém a chladném sklepě asi 3 týdny. Místnost musí být dostatečně větrána. K jarní výsadbě se hodí malé hlízky, které se ukládají do beden s pískem nebo rašelinou. 


Batáty obsahují:

    sacharidy
    škroby
    rozpustný pektin – snižuje hladinu cholesterolu
    bílkoviny
    nerozpustnou vlákninu – působí proti vzniku zácpy, hemoroidů a je účinná proti obezitě
    kyselinu chlorgenovou – protirakovinná fytochemická látka, která může dle předběžných studií ničit škodlivé karcinogeny a viry
    kyselinu kávovou – fenolová sloučenina vykazující účinky v boji proti rakovině a nemoci AIDS
    rostlinné steroly – snižují hladinu cholesterolu, mohou omezit i riziko vzniku rakoviny vázáním karcinogenních činidel v trávicím traktu
    karotenoidy lutein a zeaxantin – barviva propůjčují batátům jejich sytě oranžovou barvu, mohou pomáhat v ochraně před aterosklerózou, některými druhy rakoviny a očními chorobami
    beta karoten – rostlinné barvivo působící proti vzniku některých druhů rakoviny (žaludku, slinivky břišní, úst a dásní)
    vitamin A
    vitamíny skupiny B
    vitamin C – podporuje imunitní systém a hojení, pomáhá v prevenci degenerativních očních onemocnění
    draslík – působí příznivě na srdeční činnost, snižuje krevní tlak a riziko vzniku srdečních chorob, ledvinových kamenů a mrtvice

Batáty mají díky karotenoidům zářivou barvu, patří k nejvýživnějším druhům zeleniny. Tyto hlízy mohou pomáhat v prevenci rakoviny, degenerativních očních chorob, deprese a srdečních onemocnění. 


Existují dva druhy batátů:

    Červené – vhodné na vaření a zapékání.
    Žluté – na smažení (bramborák, hranolky) a do těsta na pečení.
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account