Nechte vstoupit do Vaší kuchyně zázračnou květinu jménem šeřík (alergici již dále nečtou, prosím …) Je spjata s jarem, má nádhernou vůni a leckoho překvapí, že má i léčivé účinky.    Jak již mnozí víte, květiny se používají v kuchyni jako jedlý i dekorační prvek. Tak nakoukněte pod “pokličku” a vyberte si voňavý recept na slaďoučký dezert s vůní šeříku, lahodné snídaňové želé na bagetku, výtečnou rychlo-zmrzlinu s jemnými kvítky a další lákadla…
 Sběr léčivky – květen
 Níže nabízím pár výborných a zároveň léčivých receptů a nápadů pro využití této magické rostliny:
 
 
Šeříkový sirup:
 
2 hrnečky cukru
2 hrnečky vody
2 hrnečky šeříkových květů
½ citronu 
1 polévková lžíce borůvek
Postup: smíchejte cukr s vodou a přiveďte k varu, přidejte květy, šťávu z citronu a borůvek (pro krásnou barvu). Povařte cca 10 minut a nalijte do připravené skleněné nádoby. Po vychladnutí uložte do ledničky.
Použijte pro přípravu osvěžujícího nápoje s kostkou ledu a mátou.
 
 
 Šeříkové želé:
 
2 hrnečky květů
500 ml vody
250 g želírovacího cukru
1 citron
Postup: očištěné květy zalijte půl litrem vody, přidejte šťávu z citronu a nechte louhovat (přes noc).  Druhý den sceďte, přidejte do tekutiny želírovací cukr a přiveďte k varu. Nechte povařit cca 5 až 8 minut. Želé nalijte do skleniček, uzavřete víčkem o otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí uskladněte nejlépe v chladnu a temnu (ve špajzu).
 
Kandované květy:
 
Cukr moučka, šeříkové kvítky, bílek
Postup: obrňte se trpělivostí a připravte se na “piplavou” práci. Jednotlivé kvítky potřete rozšlehaným bílkem a následně obalte v moučkovém cukru. Kvítky naskládejte na tácek a nechte sušit při pokojové teplotě alespoň 5 dnů. Kandované kvítky můžete uchovat ve sklenici v ledničce a použít na ozdobu dortíků, zákusků, zmrzliny…
 
Šeříkový dezert:
 
1 vanička tvarohu a kysané smetany, 2 lžíce medu, vanilka, kvítky šeříku, ovoce (jahody, maliny, borůvky…)
Postup: tvaroh a kysanou smetanu ušlehejte s medem, přidejte lusk vanilky na provonění a ovoce dle chuti. Naplňte do skleniček a povrch posypte drobnými kvítky. Podávejte chlazené.
 
 
Vyrobte si voňavý šeříkový cukr na zdobení Vašich zákusků:
 
250 g cukru
šálek kvítků
Navrstvěte do šroubovací sklenice cukr s kvítky. Občas během dne promíchejte, aby se vůně květů uvolnila a cukr se nasytil tímto aroma. Po týdnu bude aromatizovaný cukr připraven, kvítky můžete vyndat nebo je ponechat (záleží na Vaší volbě).
 
Ledové šeříkové kostky:
 
Do tvořítka na led nasypte kvítečky a zalijte vodou. Mraznička Vám vykouzlí nápaditý “doplněk” do Vaši domácí limonády.
 
Šeříkové máslové sušenky 
 
150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g třtinového cukru, 1 vejce, lžička strouhané citronové kůry a květy šeříku.
Všechny ingredience zpracujte v hladké těsto, vytvořte dlouhý váleček a vložte do mrazáku (cca 1 hodinu). Ztuhlé těsto krájejte na kolečka a pečte 10-12 minut při 200 stupních na pečícím papíře.
Sušenky můžete podávat ještě teplé.
 
Voňavá zmrzlina:
 
1 zakysaná smetana, 1 vanička polotučného tvarohu, 2 lžíce medu, ovoce (dle chuti), kvítky šeříku.
Ovoce rozmixujte na kaši, přidejte ostatní suroviny a našlehejte. Nechte pár hodin zamrazit a ňamka je hotová. Kvítky můžete nasypat i čerstvé, vypadá to skvostně.
 
Použití šeříku je velice rozmanité, můžete přidat do jogurtu, ovocného salátu, ozdobit Váš cup-cake. Sušené květy můžete použít v zimě na horký a uklidňující čaj.
Tak hurá do přírody a ať Vám šeřík zdobí kuchyň nejen ve váze.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account