Nenechte se mýlit, džezva není žádná Aladinova lampa, přestože ji milovníci silné a výrazné kávy uctívají, jako by měla magickou moc.
Káva v DŽEZVĚ je jeden z nejstarších způsobů přípravy kávy a vyvinula se z etiopského ibriku. Ten byl svým tvarem natolik nepraktický pro transport velbloudem, že se stále zjednodušoval, až nabyl velmi pohodlného a jednoduchého tvaru džezvy. Džezva v této podobě ovšem není jen obyčejný rendlíček. Její staletími prověřené a dokonalé křivky umožňují přesně kontrolovat teplotu vody uvnitř, a tím zaručit správnou extrakci kávy.
Turecká káva v džezvě není žádný „zabiják“, ani lžička kafe přelitá převařenou vodou. Příprava kávy v džezvě vyžaduje čas, klid a pohodu a v tom spočívá její kouzlo. Je spojená s rituálem a zahalená mystikou. Tradičně se připravuje na rozpáleném písku s velkým množstvím zkaramelizovaného cukru a kardamonu a Vám jakožto kafaři otevírá úplně nové dimenze v poznávání chutí a vůní.
A co Vy? Už jste ochutnali kávu z džezvy? 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account