Pozdní podzim a zima jsou charakteristické sytější, výživnější a také tučnější stravou. Studené saláty střídají husté polévky, k obědům častěji zařazujeme přílohy ve formě luštěnin nebo kvalitních obilovin (jáhly, pohanka, celozrnná rýže, těstoviny). Ke snídaním se skvěle hodí obilné kaše a o svačinách si rádi pochutnáme na domácích koláčích – právě třeba s ořechy.
Vlašské a lískové oříšky
Vlašské a lískové ořechy by se v jídelníčku měly objevovat nejčastěji, jelikož se pěstují i v naší domovině. Lískové ořechy jsou bohaté na vitamíny B a E, z minerálů na hořčík nebo fosfor. Mají vysoký obsah tuků -nenasycených mastných kyselin, které chrání náš organismus před negativními vnějšími vlivy. Vlašské ořechy tvoří tuky až ze 70 %. Z minerálů obsahují hořčík, měď nebo zinek. Oboje oříšky se báječně hodí především do sladké kuchyně – můžete je používat do koláčů, buchet nebo do vánočního cukroví. Jejich nasládlá chuť vynikne v kombinaci s jablky, hruškami, švestkami nebo s hořkou čokoládou.
Mandle
Mandle obsahují látky, které působí jako prevence před kardiovaskulárními chorobami, obsahují velké množství vlákniny a také kvalitních tuků. Z minerálů se v nich nachází vápník nebo hořčík. Ačkoliv se k nám plody dovážejí až ze subtropických zemí, jsou velmi oblíbené. Mleté mandle – mandlová moučka – se hodí snad ke každému sezónnímu ovoci. Můžete je smíchat s ovesnými vločkami, celozrnnou moukou, medem a s nakrájenými jablky, broskvemi nebo jahodami. Vznikne vám tak chutná a zdravá svačinka, která zasytí nejen v zimním období.
Para, kešu a pekanové ořechy
I tyto druhy ořechů jsou velmi chutné, ačkoliv u nás méně rozšířené. Pekanová jádra se podobají vlašských oříškům. Pomáhají v bojích s chřipkou a nachlazením, protože obsahují zinek. Kešu oříšky jsou zase vhodné pro všechny lidi, kteří musejí podávat maximální pracovní či sportovní výkony. Obsahují totiž železo, jehož dostatečný příjem představuje prevenci proti únavě a chudokrevnosti. Para ořechy jsou známé svým vyšším obsahem selenu, který chrání před rakovinou. Všechny druhy oříšků můžete kombinovat s ovocem, se zeleninou nebo s mléčnými výrobky.
Přečtěte více článků: http://xn--proeny-5pb.eu/
Ořechy – ideální potravina do jídelníčku po zimních měsících
-
Světový den ledvin připomíná důležitost péče o tento orgán a možnosti přístupu k léčbě
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, zajímavosti
Světový den ledvin každoročně upozorňuje na rostoucí počty lidí s chronickým onemocněním ledvin, nutnost prevence i možnosti léčby.
-
V čem je síla čínské medicíny? Její tajemství prozradí MUDr. Dagmar Komárková
EvaKubáňová||Krása a zdraví
Čínská medicína vnímá člověka jako celek, jeho vnitřní i vnější vazby. S čínskou medicínou máme blahodárné zkušenosti i s mojí...
-
Příroda ve vašich rukou s novou lahví waterdrop®
TerezaŠpirochová||Krása a zdraví
Oblečte do květin ten nejcennější nápoj na světě, čistou vodu a nechte se okouzlit jedinečným designem nové limitovaná skleněné...
-
Česká zdravotní sestra: porodnice na Zanzibaru byla šok
Denisa Šimíčková||Krása a zdraví
Soňa Illíková z Opavy pracuje jako zdravotní sestra. Měla možnost navštívit na Zanzibaru jednu z porodnic. Jak na ni...
-
Darujte krev!
Denisa Šimíčková||Krása a zdraví
Krev je nejcennější tekutinou na světě, kterou přes veškerý vědecký pokrok nelze jakkoliv nahradit. Krev tvoří osm procent hmotnosti...
-
Hit letošního léta? Poctivé nanuky!
Zuzana Kantorova||Krása a zdraví
V Praze otevřeli první nanukový obchod, poctivými nanuky by však rádi zásobovali celou republiku. Jakub a Lenka Hnidákovi působí...
-
Ziaja Jasmínová péče 50+ & krém na oční okolí Petrželka – recenze
LucijaVeselá||Krása a zdraví
V dnešním #Beauty okénku se podíváme na Jasmínovou sadu Ziaja (navrženou pro pleť 50+) a jejich Petrželkový krém na...
-
Mentální tréninkové techniky, které vás učiní být „odolnější a tvrdší“
Andrea Fuglíková||Krása a zdraví
Správné pozitivní myšlení nám pomáhá překonat jakékoliv překážky v životě, a to začíná tréninkem duševní houževnatosti. Seznamte se se sedmi...