Množství témat, receptů a rad tu je nepřeberné, ale přesto mne jedno zaujalo více. A sice ne každý má možnost si vypěstovat potřebu ovoce a zeleniny na celý rok na zahrádce. A farmářských trhů moc není. Takže co s tím vším v supermarketu? Jak omezit pesticidy a škodlivé látky, které nám vůbec neprospívajjí?
Žebříček nejvíce „špinavých“ potravin
Sice je to žebříček od amerického ministerstva zemědělství, u nás mohou být čísla jiná, ale jen pro představu si řekněme, že nejvíce zaneřáděné pesticicty jsou tedy prý jahody, špenát, broskve, nektarinky, jablka… a nejméně pak kukuřice, avokádo, ananas, zelí a cibule.
Co je ale společné jak pro USA, tak pro nás, jsou důsledky potravin kontaminovaných pesticidy: narušují hormonální práci organismu, ovlivňují nepříznivě štítnou žlázu, nadledviny, hypofýzu, vaječníky, snižují množství spermií a ovlivňují negativně také vývoj mozku plodu v děloze. Spojujeme je i s rakovinou a s autismem.
Ještě méně ale víme o vzájemném působení pesticidů a jiných chemických látek v potravinách. Jak se jim tedy vyhnout v našich podmínkách, či jejich působení na organismus omezit?
Je dobré si tedy uvědomit, že pesticidy jsou na zeleninu většinou aplikovány zevně – a i když by se měly dodržovat zákonné lhůty, kdy čerstvě postříkaná zelenina je jedovatá a nejedlá… nemusí to tak vždycky být.
Takže MUDr. Frej k tomuto tématu v knize radí:
– Důkladně omyjte ovoce a zeleninu (radí omývat ovoce, zeleninu roztokem bílého octa, nebo ve vodě s octem nechat chvíli potraviny namočené. Stejně působí i citronová šťáva.
– Kupujte místní bio ovoce a zeleninu
– Chemicky ošetřené potraviny loupejte.
– Svrchní listy salátu, zelí, apod. odstraňte
A v neposlední řadě, snažte se být v co nejlepší kondici. Přece jen naše tělo nějaké ty toxiny musí neustále zpracovávat, takže čím více mu pomůžeme pohybem, zdravým jídlem a svěží myslí, tím lépe.
Vždyť, já říkám, když ta zelenina vyrostla i přes tu hrůzu kolem, tak prokázala velkou houževnatost a jistě v ní je i mnoho dobrého.
Jak si pomáháte vy?*heart**heart**heart*
Já mívám bohužel někdy chvíle, kdy považuju kus salámu za zdravější než postříkanou zeleninu ze super hyper…*sad*
Jak omezit pesticidy? Radí MUDr. David Frej v nové knize
-
Červená řepa na náš talíř!
RadkaHazuchová||Krása a zdraví
Už před lety jsem objevila léčivou sílu červené řepy. Lidstvo ji zná už víc jak 3 000 let a pochází...
-
Jak péct a vařit s margarínem
HanaPazderková||Krása a zdraví
Jaký olej bychom měli použít ke smažení? Můžeme nahradit máslo margarínem? Můžeme s margarínem vařit nebo je dobrý spíše jen...
-
Den ženského orgasmu
Anna Bartošová||Krása a zdraví
Milé dámy – víte o tom, že včera byl mezinárodní den ženského orgasmu? Čím vás můžeme potěšit v...
-
Krásné a kvalitní zdravotní boty, ve kterých už nohy nebolí
Jana Morávková||Krása a zdraví
Pantofle Leons: Spojení komfortu a elegance pro vaše nohy Vždycky se moc těším na léto. Nejen kvůli koupání a...
-
7 TIPŮ, JAK BÝT VÝKONNÝ (NEJEN) V PRÁCI
Johanka Kotěšovcová||-, Krása a zdraví
Zvládnout všechny povinnosti, a ještě si i najít čas pro sebe? To je někdy opravdu nemožné. I tak bychom...
-
Letní virtuální hry spojí sportovce z celého světa
Zuzana Kantorova||Krása a zdraví
Virtuální závody mohou být sportovním zpestřením vaší dovolené. Mohou být testem vaší formy. Nebo třeba jen zábavou, kterou si...
-
Vajíčková pomazánka a plněná vejce
Lenka Hudečková||Krása a zdraví
Miluji vajíčkovou pomazánku nebo salát, chcete-li. Tuto dobrotu vyrábím jen jednou za rok, právě na Velikonoce. A to...
-
Těšíte se na letní grilování? Víte, jak si připravit domácí RADLER?
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
Po zimě vyčistíme gril Přichází okamžik, kdy po zimě vytáhneme na terasu či na zahradu domácí gril. Ale nestačí...