Zdravé alternativy pro vánoční cukroví: Jak snížit kalorie a stále si pochutnat

Vychutnejte si dobroty o svátcích bez obav a špatného svědomí. Napečeno a navařeno mějte tak akorát bez zbytečného přejídání a z přílišného množství kalorií si nedělejte vrásky. Nemusíte se bát o svou figuru a předem se děsit stoupnout po svátcích na váhu. Stačí vědět, jaké potraviny použít, čemu se vyhnout a co čím lze případně nahradit.

Jak na to?

1. Jakou mouku použít?

Bílou mouku ve svých receptech na cukroví vyměňte za špaldovou, pohankovou, kukuřičnou. Naučte se tyto mouky běžně používat, uvidíte, jak vám bude chutnat. Pokud jste konzervativci, případně alespoň částečně nahraďte. Žitná je vynikající na perníčky. Část mouky či cukru lze v receptech nahradit i proteinovým práškem. Prostudujte si ale nejdříve složení, v nabídce protinových prášků bývá rozdíl.

2. Čím sladit?

Množství cukru se dá v receptech vždy snížit, stačí vyzkoušet a přesvědčit se. Místo bílého cukru zvolte raději třtinový, který není zbavený prospěšných živin. Cukr můžete také zcela nahradit zdravějšími přírodními sirupy – javorovým, agávovým, rýžovým… Využít můžete i ječmennou sladěnku, fruktózu – ovocný cukr, stévii a samozřejmě i med. Oproti bílému cukru obsahují ostatní sladidla navíc i živiny, vitamíny a minerální látky.

3. Zdravé cukroví

Doplňte mezi tradiční cukroví i ty vyloženě zdravé pro zpestření, uvidíte, že i po nich rodina a návštěvy rády sáhnou. Pestrost osvěží a vy ušetříte další kalorie, když na vás přijde mlsná. Navíc podpoříte své zdraví, nemusíte mít výčitky, naopak se můžete pochválit. 😉 Využívejte např. ovesné vločky na sušenky, pečené placičky á la müsli tyčinky a také oblíbené nepečené cukroví, nejrůznější vločkové kuličky s oříšky, sušeným ovocem, karobem, obalené kokosem, oříšky, sezamovými semínky… apod. Osladit tyto pochoutky stačí rozinkami, sušeným ovocem, sirupem, nakonec i samotné vločky mají přirozeně sladkou chuť. I ze zdravých ingrediencí se dají vykouzlit skutečné laskominy.

4. Tuky volte nenasycené

Příliš másla a nasycených tuků, které jsou běžně v našich tradičních receptech, mají vliv na zvýšené ukládání tuku v těle, vede tedy k obezitě a vaše váha pak logicky po svátcích může výrazně stoupnout. Zvlášť, pokud nemáte dostatek pohybu, který by příjem této energie využil. Volte tedy raději ve větším množství tuky nenasycené, které najdete v rostlinných olejích. Cukroví pečte krátce, aby se tuky neznehodnotily, nebo využívejte to nepečené.

5. Neobalujte v cukru, ale…

Místo obalování cukroví v moučkovém cukru, který je dalším zdrojem prázdných kalorií, můžete své kousky obalit třeba v ovesném sušeném mléce, které má jemně sladkou chuť. Nebo jím alespoň částečně nahraďte množství cukru. Ale vzhledem k dostatečné sladkosti samotného cukroví se nemusíte obávat použít jen ovesný nápoj.

6. Kakao a čokoláda?

Bez těchto chutí se asi neobejdeme, vybírejte ale ty kvalitní, prostudujte složení, ať víte, že kupujete skutečně to, za co se výrobek vydává. Využít v receptech ale můžete i zdravější variantu karob, tedy svatojánský chléb. Ten obsahuje méně tuků, kalorickou hodnotu má asi o třetinu nižší a navíc v pečivu jej od kakaa v podstatě nerozeznáte a rozhodně si také pochutnáte.

7. Krémy a pomazánky do cukroví

Není nutné přehánět to s tučnými a přeslazenými krémy a pomazánkami. Jako variantu vyzkoušejte třeba mandlový nebo arašídový krém (např. rozmixujte mandle s trochou oleje a doplňte kokos) nebo sezamovou pastu tahini (k dostání ve zdravé výživě) smíchejte s kakaem či karobem a rýžovým sirupem. Dobré jsou i domácí nepřeslazené marmelády a džemy bez přidaného cukru.

8. Jaké vybrat ovoce a oříšky

Sušené ovoce vybírejte nejlépe nesířené. V kandovaném ovoci je pak navíc zbytečně přidaný cukr, proto se mu také spíše vyhněte. Nejlepší sušené ovoce je vždy to domácí, bez jakýchkoli přísad. Z oříšků dejte přednost těm méně tučným, využívejte i nejrůznější semínka.

9. Vejce s mírou

Při pečení můžete část vajec nahradit rostlinným Vajahitem, který sníží energetickou hodnotu jídla. Pro dobrou konzistenci těsta stačí kombinovat Vajahit s jedním vejcem.

10. Majonéza v bramborovém salátu?

Bez bramborového salátu se na štědrovečerním stole neobejdeme. Majonézu můžete nahradit jogurtem, pomazánkovým máslem, zakysanou smetanou, tofunézou, sojanézou… Stačí si vybrat a vyzkoušet, co vám bude nejlépe vyhovovat. Nebo lze majonézu kombinovat a trochu ji odlehčit, to pak ani rodina nepozná. U nás děláme vždy obě varianty salátu, s majonézou i bez ní. A co myslíte? Sní se vždy obě s chutí. 😉

Tak dobrou chuť a užijte si Vánoce plné zdravých dobrot bez obav! Odpoledne pak vyběhněte na procházku a uvidíte, že po svátcích to váze ani nepoznáte. *wine*

Jaké triky při pečení a vaření používáte vy? Co se vám osvědčilo?

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account