Jáhly jsou loupané proso a patří k nejstarším plodinám vůbec. Obsahují nejvíce minerálních látek potřebných pro stavbu kostí, vaziva a pro tvorbu kloubní tekutiny.

Jáhly jsou vhodné při hubnutí

Jáhly jsou pomyslným drahokamem pro všechny, kteří se chtějí nejen zdravě stravovat, ale zároveň i ubrat pár kilo. Jáhly a hubnutí totiž patří k sobě! Důvodů je hned celá řada. Těmi hlavními je nízký glykemický index (GI) a vysoké množství vlákniny. GI velmi jednoduše vyjadřuje, jak rychle se sacharidy přemění na glukózu, která se dostane do krevního oběhu. Když je GI nízký, energie se uvolňuje postupně, cítíte se rychleji zasyceni a tento pocit sytosti trvá delší dobu. Vysoké množství vlákniny (4g/100g) má navíc blahodárný vliv na fungování střev.

  

Jáhlová kaše

Před vařením jáhly přebereme a nasypeme na sítko.

Prolijeme je 2 až 3 x vařící vodou, abychom odstranili případnou hořkost z povrchu zrníček.

Po spaření je vyklepneme do hrnce, zalijeme odměřeným množstvím vody a trošku osolíme. Vaříme 20 až 25 minut do měkka.

Můžeme ozdobit pokrájeným jablkem a skořici, oříšky, sušeným ovocem, vším co máme rádi.
 

Poznámka: Kaše z jáhel chutná velice dobře a měla by být častou součástí dětského jídelníčku, vhledem k vysokému obsahu látek podporujících stavbu organizmu.

Také pro lidi s nemocnou slinivkou je vhodná svoji lehkou stravitelností a výživnou hodnotou. S vyloučením nebo omezením alternativních sladidel lze kaši doporučit i pro nemocné cukrovkou.
 

Zeleninová polévka s jáhly

Tato polévka se zaváří jáhly a tak je tato polévka velice vhodná při překyselení a současně i do dietního režimu. Očištěnou zeleninu nastrouháme a promícháme nejlépe ještě v míse. Cibulku očistíme a nakrájíme na jemno. Osmažíme na oleji.

Přidáme nastrouhanou zeleninu a vše za míchánírestuje dokud  nezačne zelenina měknout a pouštět i barvu. Podlijeme vodou a nyní osolíme a přidáme koření.

Zatímco se zelenina přivádí k varu, přebereme si jáhly a spaříme je na sítku vařící vodou, pak je přidáme k zelenině a promícháme. Opět přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Přidáme rozdrobený kousek zeleninového bujónu. Vše povaříme ještě 5 minut a zkusíme, zda je již zelenina spolu s jáhly měkká.

Hotovou polévku odstavíme ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Vyjmeme kuličky nového koření a bobkový list a dochutíme sojovou omáčkou a kmínovým olejem. Ozdobíme petrželovou natí.
A již jen servírujeme
Zdroj obrázků: bing.com

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account