Miluji jaro! Po té dlouhé pauze od sluníčka a tepla, to konečně vypadá na skvělé chvíle. Také všechno pučí a mě zase čeká sbírání bylinek abych doplnila své zásoby, či oživila kuchyň. První jarní jednička je pro mě česnek a to ten medvědí.  
Pokud si ho nesplete s listy jedovaté konvalinky. Máte skvělou pochutinu kterou můžete přidat do salátů, pomazánek, je z něj také skvělá polévka. Moje domácí jednička je však pesto. Naprostá jednička, které vždy udělám hodně a po polovině zimy už nemám ani skleničku. K čemu, že je vlastně dobrý? Snižuje krevní tlak, uvolňuje křeče, podporuje trávení, pomáhá hojení, má silné desinfekční účinky, zahání jarní únavu a mnohem, mnohem více.

Nejen na Velikonoce se hodí kopřiva. Užívám jí všude. V kuchyni od salátů, nádivek, masa až k sušenému čaji. Občas kopřivou nahradím špenát. Skvěle se dá využít do koupelí a je to skvělí oplach na vlasy. Dělám si i šampón (ve spojení s břízou). Kopřiva podporuje metabolismus, snižuje hladinu cukru v krvi, mírní pocení, zlepšuje kvalitu pokožky a kvalitu vlasů.
 
Po zelené smršti musím zmínit žluté hlavičky pampelišek. Smetánku lékařkou přidávám do salátu, dělám z něj sirup. Využívám také kořen! Skvělý antioxidant, který pročišťuje, zahání jarní únavu, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, podporuje metabolismus a další.
 
Skvělý čaj je taky ze sedmikrásek. Krom podpory metabolismu, mírní otoky, pomáhá léčit špatně hojící se rány. Vždy když jsou, nachází se v mých salátech.
 
Mám zásoby skoro doplněné, a i když pominu skvělé účinky, jsou to pochutiny které do pestré, jarní stravy ráda zahrnuji! Jaké přírodní zdroje využíváte Vy?

 Tereza

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account