Zdravotní přínosy himalájské růžové soli

Sůl patří mezi ty věci v naší kuchyni, které používáme denně. Ano, v mnoha případech je ze zdravotních důvodů doporučováno její umírněné používání. I tak je však sůl velmi důležitá pro zdraví a neměla by být proto zcela vyřazena z naší stravy. Musíme ji ale používat správně.
Bohužel se ukázalo, že běžná stolní sůl, která se obvykle vyskytuje v našich kuchyních či v restauracích po celém světě, má málo co do činění s přírodní solí. Tato sůl bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný (97% a více), často s přidanými chemikáliemi jako jsou protispékavé látky a sorbenty. Ale existují druhy soli jako je např. mořská sůl nebo himalájská růžová sůl, které mají neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví.
 
Himalájská růžová sůl
Himalájská sůl je často marketingem nabízena jako sůl pocházející z čisté oblasti hluboko v Himalájích. Sůl je ale těžena na úpatí Himalájí, přesněji v kamenném solném dole v Pakistánu, který je považován za druhý největší solný důl na světě.
Himalájská sůl, známá v oblasti původu jako “bílé zlato”, obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví, a to včetně hořčíku, draslíku, vápníku, sodík, fosforu a železa. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa (rez). Zinek, selen, jód a měď jsou v soli přítomny ve stopovém množství. Obecně je tedy himalájská sůl považována za zdravou sůl, protože neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva a protože jde o přirozeně se vyskytující substanci. Obvykle se tato sůl prodává jako hrubozrnná, ale můžete ji také koupit v jemně namleté formě nebo ve velkých blocích, které mohou být použity k unikátním způsobům servírování kulinářských specialit. Bez ohledu na formu, ceněné přínosy minerálů jsou vždy k dispozici.
 
Zdravotní přínosy himalájské růžové soli
 
kontroluje hladinu vody v těle
reguluje krevní tlak
vyrovnává pH v těle
pomáhá s regulací cukru v krvi
pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii
zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy
předchází křečím ve svalech
vyživuje ledviny a žlučník
podporuje zdravý spánek
oddaluje příznaky stárnutí
podporuje libido

Himalájská vs. stolní sůl
Stolní sůl je vysoce rafinovaná a to v podstatě ničí její blahodárné stopové minerály a další prvky. Když sůl změníme na chlorid sodný, považuje ji vaše tělo za “vetřelce” a chce se ho zbavit. Ale protože je pro tělo těžké se takové soli přirozeným způsobem zbavit, způsobuje stolní sůl podráždění tkáně, zadržování vody a v důsledku toho i vysoký krevní tlak. Pokud konzumujeme běžnou sůl, naše tělo plýtvá velkým množstvím energie, aby udrželo vyrovnanou hladinu tekutin. Studie prokázaly, že na každý gram chloridu sodného (stolní sůl), který strávíte, použije vaše tělo asi 20x větší množství buněčné vody k její neutralizaci. Takové odvodňování může způsobit různé problémy jako revmatismus, artritida, dna, ledvinové a žlučníkové kameny nebo celulitida.
Naopak himalájská krystalická sůl nezatěžuje organismus. Je jednoduše metabolizována a to bez energetické ztráty. Na druhé straně tato sůl pomáhá tělu dodat energii a má příznivý efekt na funkci nervového systému. 

Zdroj: healthyandnaturalworld.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account