Už před lety jsem objevila léčivou sílu červené řepy.
Lidstvo ji zná už víc jak 3 000 let a pochází z Babylonie.
V hojném množství obsahuje betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater.
Během týdne sním  klidně  i kilo této úžasné zeleniny.

Miluji ji na všechny způsoby.

Připravuji z ní čerstvé šťávy, koktejly. Jím ji syrovou nejen v salátech. Peču ji v troubě. Dělám z ní polévky, karbanátky. Zjistila jsem, že se dá připravit i jako koláč.
To musím ještě vyzkoušet.
Přikládám odkaz, kde najdete další recepty pro vaší inspiraci jak zařadit červenou řepu do jídelníčku.
http://www.chutastyl.cz/suroviny/detail/repa-cervena/?gclid=CKTTjuOtuboCFVMdtAod5DcApA
Přiznám se, že jsem si na její chuť zvykla až v dospělosti.
Jako dítko školou povinné, jsem ji vždy k rizotu dostávala naloženou na okraj talíře ve školní jídelně.
Z této doby jsem si musela v dospělosti odblokovat nejedno potravinové trauma.
Zápach a nucení do jídla si pamatuji i dnes.
Naštěstí mi traumata ze školní jídelny naučily lásku k domácí stravě a byť jsem hodně vytížená žena na přípravu zdravého jídla si čas vždy najdu.  Pro sebe i pro rodinu.
RAW živá strava je o minutách v kuchyni a to mě baví víc a víc. Mám tak čas na čtení a další činnosti, na které mi čas nezbýval a já dělala vše za pochodu.

Pokud jíte větší množství červené řepy musíte počítat s červenou močí i stolicí. Nejeden klient mi pak vyděšeně volal, že krvácí a neví co s tím. V klidu jsem ho vždy ubezpečila, že tomu tak není. To jen ta řepa.
Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Je vhodná k detoxikaci těla. Je i močopudná.
Zde je seznam nejdůležitějších přínosů červené řepy ( následující informace jsem okopírovala, viz http://www.zelene-zdravicko.cz/cervena-repa.php )

1. Betacyanin
Betacyanin je druh pigmentu, jehož barva se pohybuje od tmavě červené až po fialovou. Je ceněn pro své protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to také silný antioxidant, který se dobře vstřebává ze střeva. Šťáva z červené řepy je tak skvělým způsobem, jak posílit imunitu. Jako prevence rakoviny by se potom měla červená řepa jíst (nebo šťáva z červené řepy pít) alespoň jednou týdně.

2. Betain
Betain brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Má schopnost snižovat hladinu homocysteinu, což je aminokyselina, jejíž zvýšený výskyt v těle je spojován s nemocemi srdce a oběhového systému.

3. Vláknina
Šťáva z červené řepy obsahuje rozpustnou vlákninu. Ta zpomaluje vyprazdňování žaludku, které napomáhá správnému trávení a tím i zabraňuje přibývání na váze. Rozpustná vláknina také snižuje LDL (špatný) cholesterol a pomáhá upravovat vyměšování (omezuje výskyt průjmů a zácpy).

4. Kyselina listová
Řepy jsou plné kyseliny listové (šťáva z jedné řepy obsahuje 34% doporučené denní dávky). Kyselina listová je také důležitá pro těhotné ženy, protože její dostatečné množství v těle pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí. Kyselina listová pomáhá rovněž předcházet onemocněním srdce.

5. Zabraňuje anémii (chudokrevnosti)
Díky obsahu železa a kyseliny listové se červená řepa cení i pro její přínos pro tvorbu červených krvinek. Je to také přírodní čistič krve, protože pomáhá vytěsňovat toxické látky z krve (detoxikuje organizmus).

6. Upravuje krevní tlak a sportovní výkon
Mnohé klinické studie prokázaly, že již konzumace dvou šálků řepné šťávy denně skutečně snižuje krevní tlak. Kromě snížení krevního tlaku pomáhá šťáva z červené řepy zvýšit sportovní výkon a pomáhá snížit množství kyslíku, které tělo potřebuje během tréninku. Pití dvou šálků řepné šťávy před tréninkem je bezpečnější a zdravější než kofein a jiné doplňky.

Jakákoliv tepelná úprava snižuje obsah cenných a našemu tělu prospěšných látek a proto ji konzumujte nejlépe v přirozeném stavu.

Ať vám chutná život!

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account