Konec zimnímu přejídání, začíná lehké svěží jaro plné energie a dobré nálady. Při pohledu ven to sice dnes moc vesele nevypadá, ale nebojme se, podle kalendáře jaro už máme a pocitově určitě také brzy dorazí.:-)
Na které potraviny se zaměřit?
Co tedy přidat nebo ubrat ze svého menu, abyste nebyli unavení a byli třeba i o pár kil lehčí?
Hlavně se netrapte různými detoxy, dietami a hladovkami. Odlehčete jídelníček, ale nemusíte se trápit hlady. Naopak! Dopřejte si kvalitní a lehce stravitelné potraviny a vybírejte ty, které k jaru patří.
Uberte v jídelníčku živočišné tuky, což v praxi znamená, nahraďte tučné maso například luštěninami nebo zakysanými mléčnými výrobky, drůbežím masem a sladkovodními rybami.
Místo brambor, knedlíků a těstovin si raději dejte kvalitní rýži nebo quinou a dávejte přednost kváskovému pečivu.
Pokud jste se naučili připravovat si výživné snídaňové kaše z ovesných vloček, vyzkoušejte odlehčenou variantu a dejte si kaši rýžovou nebo jáhlovou.
Čerstvého ovoce jaro mnoho nenabízí, ale jablka a hrušky nám jarní jídelníček příjemně osladí, a pokud máme mražené sezónní ovoce, jako jsou jahody, borůvky, maliny, určitě je vhodná doba k jejich spotřebě.
Největší část pomyslného denního talíře by v jarním období měla zaujmout zelenina. Říká se, že chuť jara je kyselá a hořká. Dopřejte si tedy rukolu, čekanku, ředkvičky, bílou ředkev a pažitku.Vypěstujte si klíčky z řeřichy nebo soji mungo. Klíčky můžete přidávat do salátů, pomazánek nebo jen tak na chleba s Lučinou nebo Ricotou. Skvělé jsou v kombinaci s kvašenou (fermentovanou) zeleninou. To je ten nejlepší a nejúčinnější multivitamín, který si můžete připravit.
Místo soli vsaďte na osvědčené bylinky
Na jaře doporučuji méně solit a dochucovat spíše bylinkami –oregáno, pažitka medvědí česnek, a kořením – kmín a kurkuma.
PŘEJI KRÁSNÉ JARO A DOBROU CHUŤ*heart*
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account