Konec zimnímu přejídání, začíná lehké svěží jaro plné energie a dobré nálady. Při pohledu ven to sice dnes moc vesele nevypadá, ale nebojme se, podle kalendáře jaro už máme a pocitově určitě také brzy dorazí.:-)
Na které potraviny se zaměřit?
Co tedy přidat nebo ubrat ze svého menu, abyste nebyli unavení a byli třeba i o pár kil lehčí?
Hlavně se netrapte různými detoxy, dietami a hladovkami. Odlehčete jídelníček, ale nemusíte se trápit hlady. Naopak! Dopřejte si kvalitní a lehce stravitelné potraviny a vybírejte ty, které k jaru patří.
Uberte v jídelníčku živočišné tuky, což v praxi znamená, nahraďte tučné maso například luštěninami nebo zakysanými mléčnými výrobky, drůbežím masem a sladkovodními rybami.
Místo brambor, knedlíků a těstovin si raději dejte kvalitní rýži nebo quinou a dávejte přednost kváskovému pečivu.
Pokud jste se naučili připravovat si výživné snídaňové kaše z ovesných vloček, vyzkoušejte odlehčenou variantu a dejte si kaši rýžovou nebo jáhlovou.
Čerstvého ovoce jaro mnoho nenabízí, ale jablka a hrušky nám jarní jídelníček příjemně osladí, a pokud máme mražené sezónní ovoce, jako jsou jahody, borůvky, maliny, určitě je vhodná doba k jejich spotřebě.
Největší část pomyslného denního talíře by v jarním období měla zaujmout zelenina. Říká se, že chuť jara je kyselá a hořká. Dopřejte si tedy rukolu, čekanku, ředkvičky, bílou ředkev a pažitku.Vypěstujte si klíčky z řeřichy nebo soji mungo. Klíčky můžete přidávat do salátů, pomazánek nebo jen tak na chleba s Lučinou nebo Ricotou. Skvělé jsou v kombinaci s kvašenou (fermentovanou) zeleninou. To je ten nejlepší a nejúčinnější multivitamín, který si můžete připravit.
Místo soli vsaďte na osvědčené bylinky
Na jaře doporučuji méně solit a dochucovat spíše bylinkami –oregáno, pažitka medvědí česnek, a kořením – kmín a kurkuma.
PŘEJI KRÁSNÉ JARO A DOBROU CHUŤ*heart*
Jak zhubnout a cítit se lépe? Zkuste upravit svůj jídelníček
-
Jahody
NelaVávrová||Krása a zdraví, zajímavosti, zdravá strava
Jahody jsou ovocné plody rostliny z čeledi růžovitých. Mají kulatý tvar a jsou typicky červené nebo tmavě červené barvy....
-
Něco pro vás, milé ženy
RadkaKřivánková||Krása a zdraví
Každý den je tak trochu svátek, ten dnešní ještě víc! Nikdy není dost přání všeho dobrého. Spokojenost, radost, štěstí,...
-
Jak se dožít dlouhého věku? Nebýt překyselení!
Jana101||Krása a zdraví
V důsledku nezdravého životního stylu předčasně stárneme a umíráme. Podle názoru některých odborníků by mělo být lidské tělo schopné...
-
Domácí mazanec
Romana Mlynářová||Krása a zdraví
Úklid dokončen, cukroví napečeno, protože dnes i něco zeleného, skočím pro medvědí česnek a pak jsem se s chutí...
-
Vaříme s Rafaelkou (i v Palladiu)
RenataŠtulcová||Krása a zdraví
Co já ještě pro Rafaelku všechno neudělám? Představte si, že v těchto dnech mezi přípravami na Vánoce, prací a...
-
Rychlý bulgur s čočkou
KátfaKátfoucí||Krása a zdraví
Dnes si rodina přála k obědu čočku, protože párky jsme měli v lednici, vajíček dva kartony a loňské zavařené...
-
Poznámky jedné kafařky: Malé, ale šikovné… ESPRESSO
KateřinaMelnyková||Krása a zdraví
Espresso. Roztomile a absolutně nevinně vyhlížející nápoj, který působí na kavárenském poli tolik emocí a bizarních nedorozumění, že byste...
-
5 tipů, jak prožít šťastný podzim
MilenaKohoutová||Krása a zdraví
Babí léto skončilo a před námi jsou jen sychravé, tmavé a krátící se dny a kromě toho i virózy...