Zdravá zelňačka
Ingredience
- 1 ks velké cibule 200 g
- 20 ml olivový olej extra panenský
- ½ lžíce mleté sladké papriky příp. pálivé
- ½ lžičky mletého kmínu
- 4 ks středně velkých brambor 500 g zbavených slupky
- 30 g hladké pšeničné bílé mouky
- 30 g celozrnné pšeničné mouky
- 1,2 litru hovězího vývaru
- 2 ks bobkového listu
- 400 g kysaného zelí
- 50 g přírodního sladidla bez kalorií krupice
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- Ostatní
- 200 g křupavých tofu kostek případně hovězího masa z vývaru, kvalitní vysokoprocentní šunky (nad 90 % masa) nebo párky Šmakoun
- zakysaná smetana 8%
- petrželka
Instrukce
- Připrav si tofu.
- Oloupej cibuli a nakrájej ji nadrobno. Brambory oloupej a nakrájej na drobné kostičky.
- Do hrnce dej olivový olej, nechej ho chvíli zahřát, přidej cibuli a nechej ji za stálého míchání zesklovatět (2 – 3 minuty).
- Sniž plamen a k cibuli přidej kmín a papriku, promíchej a přidej mouku. Za stálého míchání restuj cca 1 – 2 minuty, dokud se cibule ve směsi neobalí. Dávej pozor, ať papriku nespálíš, zhořkla by.
- Postupně přilévej vývar a dobře míchej kvedlačkou, aby se mouka rozmíchala a nevznikly hrudky. Pak nechej tekutinu vařit pod pokličkou až do bodu varu (musí začít bublat).
- Mezitím slij ze zelí nálev, ale schovej si ho na případné dokyselení polévky, a zelí neproplachuj. Pokud je moc dlouhé, můžeš ho nakrájet na menší části.
- Jakmile polévka vře, přidej brambory, zelí a bobkový list, sniž plamen a přiklopené pozvolna vař 20 – 30 minut.
- Na konci vaření vytáhni bobkový list, ochutnej, zda jsou brambory měkké, přidej sladidlo, ochutnej a podle chuti případně okysel nálevem ze zelí, dosol a dopepři, případně doslaď.
- Nakonec vmíchej osmažené tofu.
- Při podávání přidej do talíře lžíci zakysané smetany, která polévku krásně zjemní. A můžeš posypat troškou nasekané petrželky.
Hmmm, zelňačku máme moc rádi, zahušťuji bramborami, nemusím mít žádnou mouku…ani cukr 🙂
Zelňačku máme doma moc ráda, poslední léta dělám dle receptu od kamarádky, přidávám sušené houby a sušené švestky. Je to lahoda.