Připrav si tofu.
Oloupej cibuli a nakrájej ji nadrobno. Brambory oloupej a nakrájej na drobné kostičky.
Do hrnce dej olivový olej, nechej ho chvíli zahřát, přidej cibuli a nechej ji za stálého míchání zesklovatět (2 – 3 minuty).
Sniž plamen a k cibuli přidej kmín a papriku, promíchej a přidej mouku. Za stálého míchání restuj cca 1 – 2 minuty, dokud se cibule ve směsi neobalí. Dávej pozor, ať papriku nespálíš, zhořkla by.
Postupně přilévej vývar a dobře míchej kvedlačkou, aby se mouka rozmíchala a nevznikly hrudky. Pak nechej tekutinu vařit pod pokličkou až do bodu varu (musí začít bublat).
Mezitím slij ze zelí nálev, ale schovej si ho na případné dokyselení polévky, a zelí neproplachuj. Pokud je moc dlouhé, můžeš ho nakrájet na menší části.
Jakmile polévka vře, přidej brambory, zelí a bobkový list, sniž plamen a přiklopené pozvolna vař 20 – 30 minut.
Na konci vaření vytáhni bobkový list, ochutnej, zda jsou brambory měkké, přidej sladidlo, ochutnej a podle chuti případně okysel nálevem ze zelí, dosol a dopepři, případně doslaď.
Nakonec vmíchej osmažené tofu.
Při podávání přidej do talíře lžíci zakysané smetany, která polévku krásně zjemní. A můžeš posypat troškou nasekané petrželky.