Vitamín C

Vytisknout recept
Limetkovou, pomerančovou, či citronovou kůru nakrájíme na tenká kolečka a necháme na talířku při pokojové teplotě uschnout, dokud není suchá a křupavá. Po té rozemeleme na jemný prášek a uzavřeme ve vzduchotěsné nádobě. Skladovat můžeme až jeden rok.
 
Přidáváme do čajů, džusů, či limonád po jedné kávové lžičce. 
1 čajová lžička obsahuje dostatečné množství vitamínu C
Připravujeme z chemicky neošetřených plodů.
 
 
Vitamín C (kyselina Askorbová)
Vitamín C je snad nejznámější vitamín. Je to ve vodě rozpustná, na světlo citlivá látka, která se však zahříváním ničí.
Vitamín C aktivuje látkovou výměnu, zasahuje do přeměny energie přijaté z potravy na energii tělesnou, posiluje obranyschopnost organismu (prevence proti nachlazení), stimuluje tvorbu a funkci pojivové tkáně a kolagenu, zubů, dásní a kostí, stabilizuje cévy a chrání cévní stěnu před vznikem křečových žil, urychluje hojení ( i popálenin), má protizánětlivý a protialergický efekt, detoxikuje. Zlepšuje vstřebávání železa z potravy a umožňuje jeho využití v organismu, napomáhá překonat stres  ( protistresová faktor), zlepšuje koncentrační schopnosti, umožňuje produkci stresových hormonů spalujících tuky, jako antioxidační látka ,, vychytává" volné radikály, a tím ochraňuje tělesné buňky před nebezpečným poškozením ( např. vznikem nádorů ), napomáhá v léčbě očních poruch. 
Kromě toho je vitamín C schopen napomoci vylučování těžkých kovů z těla. Je součástí neuropřenašečů, působí antidepresivně a proti únavě. 
 

1ks - Pomerančová kůra
1ks - Citronová kůra
1ks - Limetková kůra
příprava - 0
vaření - 0
Kategorie Nápoje
Porce 0
Uvařila Zdeňka Zajíčková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account