Veselá jarní bábovka s ruby čokoládou
Ingredience
- 250 g hladké dortové mouky Babiččina volba
- 4 vejce
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml zastudena lisovaného oleje
- 200 g krupicového cukru
- 1 chemicky neošetřený citron
- 90 g mletých ořechů
- lžíce vanilkového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžíce rumu
- Poleva
- Ruby čokoláda
- Lyofilizované maliny
Instrukce
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem a vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny. Postupně zašlehejte mléko, rum a olej.
- V druhé nádobě smíchejte mouku, ořechy, kypřicí prášek, špetku soli a kůru z citronu s přidaným zbytkem cukru. Suchou směs vmíchejte do tekuté.
- V další nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do ní těsto, vložte do trouby a pečte asi 50 minut (až nebude těsto na špejli lepit). Po vychladnutí ozdobte bábovku rozpuštěnou čokoládou a posypte drcenými malinami.