
Velikonoční mazanec
Ingredience
- 500 g špaldové mouky
- 50 g hnědého cukru
- 200 ml mléka
- 1 ks vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 ks droždí (42 g)
- 50 g rozinek (namočit přes noc v rumu)
- mandle - plátky, sekané
- 150 g másla
- 4 ks vajec
Instrukce
- Z droždí, lžičky cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky udělámekvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.Ve větší míse smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli,přidáme nastrouhanou kúru z dobře omytého citronu, potom i máčené rozinky.Když vzejde kvásek, přidáme ho do mouky, dáme žloutky ze tří vajec,hrstku sekaných mandlí a nakonec rozpuštěné máslo.Těsto zpracujeme, já to dělám ručně, je to dřina, ale dá se to.Poté uděláme v míse z těsta kouli, přikryjeme utěrkou a opět dáme na teplémísto vykynout cca na 2 hodiny. Za tu dobu těsto 2 x promícháme.Po vykynutí těsto dám na pomoučený vál, rozdělím na dvě polovinya zpracuji dva pěkné mazance, které dám na plech s pečícím papírem.Ještě nechám asi 15 minut kynout, poté pomažu rozkvedlaným vejcema posypu plátky mandlí a ještě třeba rozinkami.Vložím do předehřáté trouby, zprvu na 5 minut na více stupňů (třeba na 200,podle toho, jak vám peče trouba), poté na 160°C asi na půl hodiny.Mazance jsou zlaté a po zkoušce špejlí ta musí být suchá.Kdo má rád, mazance pocukruje, nebo ještě polije máslem a pakmoučkovým cukrem pocukruje.Hudlenka