Velikonoční mazanec

Vytisknout recept
Tradiční velikonoční pečivo, které nesmí chybět na žádném stole.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Klíč. slova kynuté, mazanec, tradiční, Velikonoce
Čas přípravy 2 hours 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 3 hours
Porce 2 ks
Kalorie 335
Uvařila Lenka Hudečková

Ingredience

  • 500 g špaldové mouky
  • 50 g hnědého cukru
  • 200 ml mléka
  • 1 ks vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 ks droždí (42 g)
  • 50 g rozinek (namočit přes noc v rumu)
  • mandle - plátky, sekané
  • 150 g másla
  • 4 ks vajec

Instrukce

  • Z droždí, lžičky cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky udělámekvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.Ve větší míse smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli,přidáme nastrouhanou kúru z dobře omytého citronu, potom i máčené rozinky.Když vzejde kvásek, přidáme ho do mouky, dáme
    žloutky ze tří vajec,
    hrstku sekaných mandlí a nakonec rozpuštěné máslo.Těsto zpracujeme, já to dělám ručně, je to dřina, ale dá se to.Poté uděláme v míse z těsta kouli, přikryjeme utěrkou a opět dáme na teplémísto vykynout cca na 2 hodiny. Za tu dobu těsto 2 x promícháme.Po vykynutí těsto dám na pomoučený vál, rozdělím na dvě polovinya zpracuji dva pěkné mazance, které dám na plech s pečícím papírem.Ještě nechám asi 15 minut kynout, poté pomažu rozkvedlaným vejcema posypu plátky mandlí a ještě třeba rozinkami.
    Vložím do předehřáté trouby, zprvu na 5 minut na více stupňů (třeba na 200,podle toho, jak vám peče trouba), poté na 160°C asi na půl hodiny.Mazance jsou zlaté a po zkoušce špejlí ta musí být suchá.Kdo má rád, mazance pocukruje, nebo ještě polije máslem a pakmoučkovým cukrem pocukruje.Hudlenka

Nutriční hodnoty

Serving: 100g | Vláknina: 2g | Kalorie: 335kcal | Tuky: 12g | Protein: 8g | Cukry: 48g

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account