Vánoční cukroví - sněhové pusinky

Vytisknout recept
Jedno z nejjednoduššího druhu cukroví, které dělávám v samotném závěru vánočního pečení, dle toho, kolik mi zbyde v ledničce nezpracovaných bílků. 
Kategorie Cukroví
Kuchyně Česká
Klíč. slova tradiční, z vajec
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 15 minutes
Porce 10
Kalorie 260
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 4 bílky
  • 280 g moučkového cukru

Instrukce

  • Bílky dáme do hlušího menšího kastrolu, který postavíme do většího hrnce s vodou tak, aby byla alespoň polovina kastrolu potopená. Zapneme sporák a následně bílkovou směs šleháme nad parou.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a dálšleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme a šleháme, dokud bílková směs nevychladne. Zdobícím sáčkem vymačkáváme na plech vyložený pečícím papírem malé pusinky, které sušíme v mírně vyhřáté troubě asi hodinu.
  • Někdy jsem do sněhu přidala i lžíci rybízového džemu a měla pak pusinky lehce nakyslé a zbarvené do růžova. Pokud chceme pusinky barevné, nic nebrání použít na špetku nože potravinářské barvivo.
  • Též jsem někdy pusinky v závěru zdobila i čokoládovou polevou. Místo tvaru pusinek je možno dělat na plech i kolečka, podobná těm,která si my starší pamatujeme ještě z doby svého dětství, když se prodávaly v červené papírové krabici. Pamatuji si, že když jsem byla malá, tak moje babička taková sněhová kolečka zavěšovala i na vánoční stromek.

Nutriční hodnoty

Serving: 100g | Kalorie: 260kcal | Tuky: 0.1g | Protein: 4g | Cukry: 61g

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account