Vánoční bílkový chlebíček

Vytisknout recept
Recepty na vánoční cukroví často obsahují pouze vaječné žloutky, aby byly sušenky křehčí a vláčnější. Pokud ale nevíte, jak naložit se všemi těmi zbylými bílky, tak se naštěstí nabízí odpověď.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 minute
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • vaječné bílky - 10 ks
  • moučkový cukr - 270 g
  • hrubá mouka - 260 g
  • rozpuštěné máslo - 10 lžic
  • kandované ovoce - 2 krabičky
  • lískové nebo vlašské ořechy - dle chuti
  • čokoláda nebo čokoládová zrna - dle chuti
  • Poleva
  • tmavá čokoláda - 100 g
  • 100 % tuk - 50 g
  • cukrářské zdobení - dle fantazie a chuti

Instrukce

  • Vaječné bílky vyšlehejte do pěny a postupně k nim po lžících přidávejte cukr, který pokaždé důkladně zapracujte. Výsledkem bude hladká a lesklá pusinková hmota. Do ní po lžících vařečkou jemně vmíchejte hrubou mouku (2 lžíce mouky si odložte stranou na obalení kandovaného ovoce) střídavě s rozpuštěným máslem.
  • Kandované ovoce a ořechy nasekejte na menší kousky a obalte je v odložené hrubé mouce. Poté je spolu s čokoládovými zrny nebo nahrubo strouhanou čokoládou vmíchejte do připravené bílkové hmoty.
  • ormu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček vytřete tukem a vsypejte hrubou moukou a vlijte do něj připravenou bílkovou hmotu, kterou rozprostřete po celé její ploše do roviny. Párkrát s formou zatřeste a ťukněte o hranu stolu, aby si těsto sedlo, a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C péct po dobu kolem 40 minut, dokud neztuhne a jemně nezrůžoví.
  • Nakonec rozpusťte čokoládu, smíchejte ji s tukem do hladké a lesklé polevy a nalijte ji přes celý upečený bílkový chlebíček. Pokud máte trochu bílé čokolády, rozpusťte ji rovněž, kápněte pár kapek do tmavé čokolády a párátkem ji ozdobně roztáhněte do tvaru květů. Polevu ozdobte libovolným zdobením, např. vykrajovanými kytičkami a zvonečky z marcipánu, nechte ztuhnout a podávejte.
5 Komentářů
  1. LucieGajdíková 2 roky ago

    Povedený, k nakousnuti 😊

  2. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    5 stars
    Tak ten se tedy povedl, paráda.

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    krása

  4. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Velmi krásný chlebíček.

  5. MariannaFabušová 2 roky ago

    5 stars
    Jéj,chlebíček naozaj vyzerá krásne A ešte aj využijeme bielky,ktoré nám zostanú.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account