Recepty na vánoční cukroví často obsahují pouze vaječné žloutky, aby byly sušenky křehčí a vláčnější. Pokud ale nevíte, jak naložit se všemi těmi zbylými bílky, tak se naštěstí nabízí odpověď.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 1 minutemin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
vaječné bílky - 10 ks
moučkový cukr - 270 g
hrubá mouka - 260 g
rozpuštěné máslo - 10 lžic
kandované ovoce - 2 krabičky
lískové nebo vlašské ořechy - dle chuti
čokoláda nebo čokoládová zrna - dle chuti
Poleva
tmavá čokoláda - 100 g
100% tuk - 50 g
cukrářské zdobení - dle fantazie a chuti
Instrukce
Vaječné bílky vyšlehejte do pěny a postupně k nim po lžících přidávejte cukr, který pokaždé důkladně zapracujte. Výsledkem bude hladká a lesklá pusinková hmota. Do ní po lžících vařečkou jemně vmíchejte hrubou mouku (2 lžíce mouky si odložte stranou na obalení kandovaného ovoce) střídavě s rozpuštěným máslem.
Kandované ovoce a ořechy nasekejte na menší kousky a obalte je v odložené hrubé mouce. Poté je spolu s čokoládovými zrny nebo nahrubo strouhanou čokoládou vmíchejte do připravené bílkové hmoty.
ormu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček vytřete tukem a vsypejte hrubou moukou a vlijte do něj připravenou bílkovou hmotu, kterou rozprostřete po celé její ploše do roviny. Párkrát s formou zatřeste a ťukněte o hranu stolu, aby si těsto sedlo, a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C péct po dobu kolem 40 minut, dokud neztuhne a jemně nezrůžoví.
Nakonec rozpusťte čokoládu, smíchejte ji s tukem do hladké a lesklé polevy a nalijte ji přes celý upečený bílkový chlebíček. Pokud máte trochu bílé čokolády, rozpusťte ji rovněž, kápněte pár kapek do tmavé čokolády a párátkem ji ozdobně roztáhněte do tvaru květů. Polevu ozdobte libovolným zdobením, např. vykrajovanými kytičkami a zvonečky z marcipánu, nechte ztuhnout a podávejte.