Vánočka ze špaldové mouky pro všední i slavnostní dny

Vytisknout recept
Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či obilný nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny vykynout.
Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělíme těsto na 9 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočku. Vánočku (snažíme se ji dělat co nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu na 200°C).
Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi. Nejprve pečeme (10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150°C a pečeme dalších  25-35 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo.
 
Zdroj: ProBio.cz
300g - celozrnná špaldová mouka BIOHARMINIE
300g - bílá pšeničná mouka BIOHARMONIE
100g - přírodní třtinový cukr BIOHARMONIE
120g - máslo
3ks - žloutky
40g - droždí
120ml - mléko nebo rýžový, sojový či špaldový nápoj Isola Bio
60g - rozinky
1ks - citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
ks - muškátový oříšek
50g - vlašské ořechy
ks - mandle
ks - sůl
příprava - 20
vaření - 45
Kategorie Dezert
Uvařila MichaelaLejsková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account