Valentýsnké laskonky

Vytisknout recept
Laskonky patří mezi tradiční a typicky české zákusky prodávané hlavně v cukrárnách, které se skvěle hodí jako dezert ke kávě, rodinné sešlosti a oslavy, vč. Valentýna.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 2 hours 20 minutes
Celkový čas 3 hours
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

Těsto:

  • 3 bílky
  • 165 g cukru krupice
  • 85 g ořechů jemně mletých, lze použít kokos
  • 50 g moučkového cukru

Náplň:

  • karamelový krém

Instrukce

  • Laskonky, které koupíme v cukrárně, bývají často šizené. Domácí jsou přece jen domácí. Jejich chuť můžeme snadno upravit přídavkem jemně mletých ořechů nebo strouhaným kokosem. A když na to přijde, nemusíme se ani složitě rozhodovat; stačí těsto rozdělit na dvě části a potěšíme jak milovníky ořechů, tak i kokosu.
  • Ovšem nezapomeňme, že se při tvorbě laskonek neobejdeme bez speciální šablony, díky které budou všechny kousky stejné (k dostání je v prodejnách s potřebami pro cukráře). Určitě se pak nemusíme bát, že ji dostatečně nevyužijeme. Jakmile si práci s ní jednou zkusíme, budou laskonky u vás doma na stole často. Plnit je můžeme různými krémy, ale nejvíce se osvědčil máslový s přídavkem zkaramelizovaného kondenzovaného mléka (celá plechovka se 2 hodiny vaří ve vodě), nebo můžeme použít karamelový základ na šlehačku do větrníků.
  • Postup: Bílky s pískovým cukrem vyšleháme v kotlíku v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), necháme ji mírně zchladnout a přidáme ořechy, smíchané s moučkovým cukrem.
  • Vymíchanou hmotu již nešleháme, naneseme ji přes šablonu na plech s plátem papíru, povrch uhladíme a zbytek pěny stáhneme, šablonu pak opatrně zdvihneme a kousky pečeme při 120 °C asi 15 minut. Teplotu poté v troubě stáhneme na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušíme.
  • Kousky po zchladnutí slepujeme po dvou karamelovým krémem: V silnostěnné pánvi rozehřejeme za stálého míchání 200 g pískového cukru. Jakmile začne rozpuštěný cukr karamelizovat, stáhneme jej z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný.
  • Prudce zpěněnou hmotu dál zahříváme a mícháme vařečkou (pozor na popálení!). Karamelové žmolky se musí ve smetaně rozpustit. Vymíchanou hladkou hmotu z pánve slijeme do vhodné misky. Karamelový základ do druhého dne ztuhne. Krém pak můžeme zašlehat dle chuti do našlehané sladké smetany.
3 Komentářů
  1. 5 stars
    Mám je moc ráda, ale ještě jsem je nedělala.

  2. Nádhera, ty jsem doma ještě nikdy nedělala a přitom to až taková věda asi nebude.

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    5 stars
    Krásné, ale nesmím!!!

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account