Třená bábovka. Chutná jako od babičky

Vytisknout recept
Kategorie Cukroví
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 40 minutes
Uvařila MarkétaBrücknerová

Ingredience

  • 330 g Cukr krupice
  • 4 ks Větší vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 1 lžička Vanilkový extrakt
  • 100 ml Horká voda
  • 150 ml Olej
  • 1/2 ks Cirtrón - šťáva
  • 330 g Polohrubá mouka
  • 1 lžička Kypřící prášek
  • 1 ks Citrón - kůra (nebo 1,5 lžičky citrónové kůry v sáčku)
  • 1 špetka Sůl
  • 2 lžíce Kakao
  • Máslo / sprej / mouka na vysypání

Instrukce

  • Bábovku bych přirovnala k bramborovému salátu – v každé rodině dělají ten svůj osvědčený a jednoznačně nejlepší na světě! V naší rodině je vlastně jedno, jestli je to bábovka klasicky třená, ořechová, jablečná, maková, s pohankou nebo citrónovou polevou, důležité je, aby nebyla dusivá. „Nesnáším dusivý buchty,“ slýchávala jsem od svého táty už v dětství a nyní to slýchávám i od mého partnera. Rozkaz zněl tedy jasně… 🙂
    Tuto bábovku peču nejčastěji hned z několika důvodů – rozhodně není dusivá, je krásně mramorová a při troše dobré vůle není vůbec těžká. Samozřejmě se to nedá srovnat s klasickými hrnkovými buchtami, ale za těch pár minut v kuchyni navíc rozhodně stojí. Původní recept, který jsem si trochu poupravila, jsem našla u Markéty Pavleje. Její Kitchenette je pro mě častým zdrojem inspirace.
    Jak na to?
    1. Troubu rozpálím na 200 stupňů. Formu na bábovku si vymažu máslem nebo vystříkám sprejem na pečení a případně vysypu moukou.♥ Mám dvě formy na bábovku – starou po babičce a teflonovou. Tu starou vždy pořádně vymažu máslem a vysypu moukou. Teflonovou jen lehce pomažu máslem.  Doporučuji ustřihnout kousek obalu od másla a tím bábovku vymazat, nebudete mít zbytečně zapatlané ruce.
    2. Žloutky vyšlehám v míse spolu s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť si do hrnku odměřím horkou vodu a ještě zvlášť do misky olej se šťávou z citrónu. K žloutkům nejdříve opatrně a po částech přilévám horkou vodu a poté olej s citrónovou šťávou. Mezi každým nalitím vždy směs prošlehám.♥  Vejce si vždy rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! 🙂 Dávejte pozor, směs bude po nalití vody a oleje hodně tekutá, tak nechte otáčky šlehače na minimum, abyste neměli zacákanou celou kuchyň.
    3. Do zvláštní mísy je třeba prosít polohrubou mouku spolu kypřícím práškem a kůrou z citrónu. Opatrně ji po částech přisypávám do tekuté směsi a vždy pořádně prošlehám, ať nejsou v těstě hrudky.
    4. Z bílků a špetky soli si vyšlehám pevný sníh, který přidám k těstu a opatrně zapracuji. Přibližně 1/3 těsta si odeberu zvlášť do misky, přidám kakao a opět promíchám.♥ Bílky v těstě spíše překládejte, než míchejte.
    5. Světlé a tmavé těsto vlévám střídavě do připravené formy (začnu světlým těstem, kterého je víc). Bábovku peču v rozehřáté troubě cca 40 minut.♥ Můžete použít i špejli a vlnovými pohyby do sebe světlé a tmavé těsto lehce smíchat, udělá to v bábovce hezké ornamenty.
    6. Po vytažení z trouby nechám bábovku zcela vychladnout na mřížce. Poté ji vyklopím na talíř a podávám posypanou moučkovým cukrem.♥ Pokud už víte, že máte formu, ze které se bábovka špatně vyklápí, chvilku po vytažení z trouby ji překlopte na talíř a formu přikryjte mokrou utěrkou. Mělo by to jít o něco lépe.

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account