Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu
Ingredience
- 200 g tofu natural
- trocha soli
- 4 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- lžička sojové omáčky
- lžička umeoceta nebo citronové štávy
- 2 kysané okurky nebo zelí
- lžička hořčice nebo zázvorové šťávy nemusí být
- vývar nebo voda
Instrukce
- Tofu vaříme 5 až 10 minut ve slané vodě.
- Na oleji orestujeme cibuli se solí. S olejem ani cibulí nešetříme. Majonézy jsou oleje plné a chceme docílit podobné nebo ještě lepší chutě.
- Nožovým mixérem rozmixujeme uvařené tofu s orestovanou cibulí. Podle potřeby opatrně přidáme trochu vývaru, abychom dosáhli požadované konzistence omáčky, znovu pomixujeme až dostaneme kýženou krémovou konzistenci.
- Podle chuti pak přidáme umeocet, sojovou omáčku a strouhané kysané okurky. S dochucovadly nešetříme.
- Na pikantnosti můžeme přidat ještě lžičkou hořčice či lžící zázvorové šťávy.
- Podle zásob a nálady můžeme přidat ještě čerstvé bylinky, zeleninu apod.
Tatarku a majonézu doma používám tak málo, že když už na ní dojde, tak si v klidu dám koupenou klasiku, rsp. tatarskou omáčku si připravuji sama s přidáním kupované majonézy.
Taky super inspirace.
to by stálo za ochutnání…domů tofu nekupujeme, nijak nás nezaujalo, raději si vyberu tempeh.
jsou na tom chuťově podobně….