Velikonoční nádivka bezmasá
Ingredience
- 500 g Cizrna
- 2 lžíce Olej
- 150 g Máslo
- 12 ks Houska - strouhanka
- 8 ks Vejce
- 1 špetka Sůl, pepř
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 hrnek Posekané mladé kopřivy
- 2 lžíce Pažitka
- 2 lžíce Zelená petrželka
- 1 lžíce Libeček
- 50 g Spařené nahrubo nasekané mandle(možno vynechat)
- 200 ml Silného masového nebo zeleninového vývaru
Instrukce
- Cizrnu necháme namočenou nejméně 24 hodin, až začíná klíčit, propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Strouhanou housku pokapeme masovým nebo zeleninovým vývarem a necháme vsáknout. Máslo utřeme se solí a žloutky do pěny, postupujeme stejně jako u třeného těsta, aby se pěna nesrazila. Uvařenou cizrnu, případně mandle, spolu s nasekanými zelenými bylinkami a ostatním kořením, vmícháme do těsta. Pokud je těsto příliš řídké, zasípáme je strouhankou. Z bílku ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do nádivky. Pečeme ve výmazném, strouhankou vysýpaném pekáči asi hodinu. Teplou nádivku podáváme jako přílohu nebo samostatná se salátem z hořkých bylin. Je dobrá i studená Recepty na velikonoční nádivky jsou počítány pro 8-10 osob. Aby se nádivka dobře propekla, nebyla mazlavá, nesmí být těsto před přidáním ušlehaného sněhu řídké a vodnaté je třeba počítat s tím, že při míchání sněhu ještě trochu zřídne. Zde je nádivka hotová, poznáme stejně jako u piškotových a třených těst, v píchnutím dřevěné špejle, která musí být po vyjmutí zcela suchá, bez stop vlhkého těsta.