Velikonoční nádivka bezmasá

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 1 day
Čas vaření 1 hour
Porce 0
Uvařila Ivana Bartoňová

Ingredience

  • 500 g Cizrna
  • 2 lžíce Olej
  • 150 g Máslo
  • 12 ks Houska - strouhanka
  • 8 ks Vejce
  • 1 špetka Sůl, pepř
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 hrnek Posekané mladé kopřivy
  • 2 lžíce Pažitka
  • 2 lžíce Zelená petrželka
  • 1 lžíce Libeček
  • 50 g Spařené nahrubo nasekané mandle(možno vynechat)
  • 200 ml Silného masového nebo zeleninového vývaru

Instrukce

  • Cizrnu necháme namočenou nejméně 24 hodin, až začíná klíčit, propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. 
    Strouhanou housku pokapeme masovým nebo zeleninovým vývarem a necháme vsáknout. Máslo utřeme se solí a žloutky do pěny, postupujeme stejně jako u třeného těsta, aby se pěna nesrazila. Uvařenou cizrnu, případně mandle, spolu s nasekanými zelenými bylinkami a ostatním kořením, vmícháme do těsta. Pokud je těsto příliš řídké, zasípáme je strouhankou. Z bílku ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do nádivky. Pečeme ve výmazném, strouhankou vysýpaném pekáči asi hodinu. Teplou nádivku podáváme jako přílohu nebo samostatná se salátem z hořkých bylin. Je dobrá i studená 
     
    Recepty na velikonoční nádivky jsou počítány pro 8-10 osob. Aby se nádivka dobře propekla, nebyla mazlavá, nesmí být těsto před přidáním ušlehaného sněhu řídké a vodnaté je třeba počítat s tím, že při míchání sněhu ještě trochu zřídne. Zde je nádivka hotová, poznáme stejně jako u piškotových a třených těst, v píchnutím dřevěné špejle, která musí být po vyjmutí zcela suchá, bez stop vlhkého těsta. 

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account