Švédské masové kuličky s holandskou omáčkou

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 40 minutes
Porce 0
Uvařila Naděžda Křičenská

Ingredience

  • 1 kg Krůtí mleté maso
  • 2 ks Vejce
  • 300 g Houby
  • 100 ml Mléko
  • 75 g Strouhanka
  • 200 g Tvrdý sýr
  • 1 ks Cibule
  • 1 lžíce Olej
  • 1 lžíce Sekaný kopr
  • 1 lžíce Hladkolistá petrželka
  • 1 lžíce Pažitka
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Kardamon
  • 1 špetka Mleté nové koření
  • 1 lžička Worcester
  • 3 lžička Sůl
  • 1 špetka Chilli
  • 3 ks Žloutek
  • 100 g Přepuštěné máslo
  • 50 ml Vývar
  • 50 ml Bílé víno
  • 1/2 ks Citrón - šťáva
  • 1 špetka Sůl, pepř
  • 1 sklenička Brusinkový džem

Instrukce

  •  
    Švédské masové kuličky:
    Na oleji si osmažíme pokrájenou cibuli a osmažíme houby. Mleté maso smícháme s kořením, vejcem, mlékem a vychladlými houbami s cibulkou. Pořádně rukou nebo v robotu zamícháme a zahustíme strouhankou. Mokrou rukou tvoříme malé kuličky, které plníme kouskem sýra. 
     
    Pekáč vyložíme pečicím papírem a kuličky pokapané olejem na něm pečeme při teplotě 160°C asi 40 min.
     
     
     Holandská omáčka:
    Nejprve přepustíme máslo. Pak si připravíme vodní lázeň. Nad párou rozmícháme žloutky s vývarem, vínem, solí a pepřem. Šleháme do zhoustnutí. Pak zašleháme po částech přepuštěné máslo. Nesmí se vařit. Teplota směsi nemá přesáhnout 65°C. Nakonec zakapeme citronovou šťávou. 
     
     
     
    Servírujeme na talíř masové kuličky s vařenými bramborami. Podáváme k nim brusinkovou marmeládu a holandskou omáčku. Můžeme ozdobit zeleninou, například červenými paprikami. 
     
     
     
     
    Přeji dobrou chuť a skvělý zážitek ze slavnostního obědu. 
     
     
     
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account