Švédské masové kuličky s holandskou omáčkou
Ingredience
- 1 kg Krůtí mleté maso
- 2 ks Vejce
- 300 g Houby
- 100 ml Mléko
- 75 g Strouhanka
- 200 g Tvrdý sýr
- 1 ks Cibule
- 1 lžíce Olej
- 1 lžíce Sekaný kopr
- 1 lžíce Hladkolistá petrželka
- 1 lžíce Pažitka
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Kardamon
- 1 špetka Mleté nové koření
- 1 lžička Worcester
- 3 lžička Sůl
- 1 špetka Chilli
- 3 ks Žloutek
- 100 g Přepuštěné máslo
- 50 ml Vývar
- 50 ml Bílé víno
- 1/2 ks Citrón - šťáva
- 1 špetka Sůl, pepř
- 1 sklenička Brusinkový džem
Instrukce
- Švédské masové kuličky:Na oleji si osmažíme pokrájenou cibuli a osmažíme houby. Mleté maso smícháme s kořením, vejcem, mlékem a vychladlými houbami s cibulkou. Pořádně rukou nebo v robotu zamícháme a zahustíme strouhankou. Mokrou rukou tvoříme malé kuličky, které plníme kouskem sýra. Pekáč vyložíme pečicím papírem a kuličky pokapané olejem na něm pečeme při teplotě 160°C asi 40 min. Holandská omáčka:Nejprve přepustíme máslo. Pak si připravíme vodní lázeň. Nad párou rozmícháme žloutky s vývarem, vínem, solí a pepřem. Šleháme do zhoustnutí. Pak zašleháme po částech přepuštěné máslo. Nesmí se vařit. Teplota směsi nemá přesáhnout 65°C. Nakonec zakapeme citronovou šťávou. Servírujeme na talíř masové kuličky s vařenými bramborami. Podáváme k nim brusinkovou marmeládu a holandskou omáčku. Můžeme ozdobit zeleninou, například červenými paprikami. Přeji dobrou chuť a skvělý zážitek ze slavnostního obědu.