Šneci z kynutého těsta, jako součást krajových tradic

Vytisknout recept
Podzimní, zkracující se dny a prodlužující večery nás historicky více udržují doma. Více se přemítalo o tom, co jsme prožili a co udělat, abychom se po slunovratu stali lepším člověkem, abychom se na Nový rok zrodili jako nový člověk. Jednalo se o dobu, kdy se naši předci obávali temnoty, a tak zapalovali ohně, které my nahrazujeme svíčkami v našich domovech. Udržovali i celou řadu zvyků, jak navrátit dobu, kdy dny budou opět zality sluncem. Rovněž jídelníček kopíroval tyto tradice. Lišil se přitom jak v řadě krajů, tak rodin. Některá tradiční jídla přetrvala a stala se oblíbená. Lidé si svůj sváteční stůl bez nich neumí představit. Tato doba je typická také tím, že v rodinách se pomalu přemýšlí o době adventu a výběru pochutin, bez kterých se naše stoly neobejdou. Lidé jsou ale i zvídaví a často mezi svá oblíbená a tradiční jídla zařadí něco nového. Dovolte mi inspirovat Vás receptem kulatého pečiva, podobného slunci v podobě Šneků z kynutého těsta. Sladké šneky z kynutého těsta se skořicí všichni známe a všichni milujeme. V tomto těstě je navíc jogurt, který dělá těsto extra vláčným. Věříme, že vás tento recept bude bavit a hlavně, že vám bude chutnat. Hodí se skvěle na snídani, svačinu nebo jen tak na chuť.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hour 40 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 2 hours
Porce 4 osoby
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • • 400 g hladké mouky
  • • 100 ml Čerstvého mléka z Valašska
  • • 100 ml Bílého jogurtu z Valašska
  • • 50 ml oleje
  • • 1 vejce
  • • 10 g sušeného droždí
  • • lžičku soli
  • • 1 lžíci cukru krystal
  • Na náplň
  • • 100 g másla
  • • 2 polévkové lžíce cukr krupice
  • • 2 čajové lžičky skořice

Instrukce

  • Všechny suroviny na přípravu těsta dáme do misky.
  • Vařečkou nebo robotem vytvoříme těsto.
  • Zpracované těsto necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
  • Po hodině těsto přeložíme z misky na pracovní desku, pokud těsto lepí, pomůžeme si moukou a rozválíme těsto na obdélník.
  • Rádýlkem nebo nožem rozřízneme těsto na proužky, které potřeme směsí másla, cukru a skořice.
  • Proužek srolujeme do šneka.
  • Srolované šneky přeložíme na papírem vyložený plech, potřeme žloutkem a dáme péct do trouby.
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C dozlatova.
  • Tip: Náplň můžete obměnit s kousky čokolády, rozinkami nebo oříšky dle vašich chutí.
6 Komentářů
  1. MariannaFabušová 2 roky ago

    5 stars
    Zaujímavý skvelý rrceptík

  2. MariannaFabušová 2 roky ago

    5 stars
    Zaujímavý a pútavý receptík.Veru dala by som si takú dobrotky.

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    dělávala jsem na větší oslavy, aby bylo pořád co zakousnout 🙂

  4. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    čas od času jsem dělávala, hlavně v době, kdy byly děti malé, tak aby bylo na snídani

  5. MichaelaHoráková 2 roky ago

    hezcí šneci 🙂

  6. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Vypadají krásně. Musím je vyzkoušet.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account