Podzimní, zkracující se dny a prodlužující večery nás historicky více udržují doma. Více se přemítalo o tom, co jsme prožili a co udělat, abychom se po slunovratu stali lepším člověkem, abychom se na Nový rok zrodili jako nový člověk. Jednalo se o dobu, kdy se naši předci obávali temnoty, a tak zapalovali ohně, které my nahrazujeme svíčkami v našich domovech. Udržovali i celou řadu zvyků, jak navrátit dobu, kdy dny budou opět zality sluncem. Rovněž jídelníček kopíroval tyto tradice. Lišil se přitom jak v řadě krajů, tak rodin. Některá tradiční jídla přetrvala a stala se oblíbená. Lidé si svůj sváteční stůl bez nich neumí představit. Tato doba je typická také tím, že v rodinách se pomalu přemýšlí o době adventu a výběru pochutin, bez kterých se naše stoly neobejdou. Lidé jsou ale i zvídaví a často mezi svá oblíbená a tradiční jídla zařadí něco nového. Dovolte mi inspirovat Vás receptem kulatého pečiva, podobného slunci v podobě Šneků z kynutého těsta.
Sladké šneky z kynutého těsta se skořicí všichni známe a všichni milujeme. V tomto těstě je navíc jogurt, který dělá těsto extra vláčným. Věříme, že vás tento recept bude bavit a hlavně, že vám bude chutnat. Hodí se skvěle na snídani, svačinu nebo jen tak na chuť.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hourhod.40 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 2 hourshod.
Porce 4osoby
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
• 400 g hladké mouky
• 100 ml Čerstvého mléka z Valašska
• 100 ml Bílého jogurtu z Valašska
• 50 ml oleje
• 1 vejce
• 10 g sušeného droždí
• lžičku soli
• 1 lžíci cukru krystal
Na náplň
• 100 g másla
• 2 polévkové lžíce cukr krupice
• 2 čajové lžičky skořice
Instrukce
Všechny suroviny na přípravu těsta dáme do misky.
Vařečkou nebo robotem vytvoříme těsto.
Zpracované těsto necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
Po hodině těsto přeložíme z misky na pracovní desku, pokud těsto lepí, pomůžeme si moukou a rozválíme těsto na obdélník.
Rádýlkem nebo nožem rozřízneme těsto na proužky, které potřeme směsí másla, cukru a skořice.
Proužek srolujeme do šneka.
Srolované šneky přeložíme na papírem vyložený plech, potřeme žloutkem a dáme péct do trouby.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C dozlatova.
Tip: Náplň můžete obměnit s kousky čokolády, rozinkami nebo oříšky dle vašich chutí.