Babiččina vánočka

Vytisknout recept
Kategorie moučník
Čas přípravy 2 hours 30 minutes
Čas vaření 1 hour
Uvařila JitkaŠupová

Ingredience

  • 1 kg Hladká mouka
  • 200 g Cukr moučka
  • 5 dcl Mléko
  • 50 g Droždí
  • 150 g Sádlo
  • 2 ks Žloutek
  • 1 sklenička Rozinky
  • 1 sklenička Mandle loupané na plátky
  • 1 lžička Sůl
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 1 lžička Muškátový oříšek strouhaný

Instrukce

  • Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny suché ingredience na těsto kromě rozinek a mandlí, pak přidáme žloutky pokojové teploty a přilijeme mléko také pokojové teploty, kvásek a rozpuštěné mírně vychladlé sádlo i rozpuštěné mírně vychladlé máslo. Zaděláme těsto, do nějž nakonec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí. Poté necháme těsto přikryté utěrkou vykynout. 
    Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme copy a upleteme vánočku, kterou necháme také dobře vykynout. 
    Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme a dobrou chuť.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account