Svatomartinské rohlíčky z kefíru a ořechovou náplní

Vytisknout recept
Pokrmy, které připravujeme pro určitá období roku mají svoje historické kořeny a tradice. Existuje dokonce celá kniha o dějinách chutí. V ní se autor snaží vypátrat například proč Evropané, jejichž kuchyně široce používala koření od dob Římské říše, s příchodem 19.století zcela tuto svou zálibu v koření opustila. Homér zase popisuje podrobně nejenom svou dobu, ale široce píše o jídle. Jídlo a pití pro něho nejsou pouhou nutností, poživatinou, která jen udržuje při životě a navrací sílu. Podle Homéra je jídlo zdrojem radosti a potěšení, a tvoří základy života komunity. Každá rodina, krajová oblast si uchovává své tradice. Ty jsou často spojeny i s tradičními pokrmy. Do přípravy jídel se otiskují i historické události, míchají se zvyky, které přinášejí jiné kultury v průběhu migrace národů po Evropě. Některé tradice naopak zakořenily a zná je každý. Na svatého Martina se v Čechách stala populární Svatomartinská husa. Požádají se Svatomartinské hody. Málokdo už ale zná Svatomartinské rohlíčky (vandrovnice). Ty se připravovali právě na svátek svatého Martina, kdy se uzavíral hospodářský rok a hospodáři je pekli a rozdávali čeládce na cestu tak zvaný vandr. Jedná se o Svatomartinské rohlíčky, pro jejichž výrobu potřebujeme mléčné výrobky. Svátky svatého Martina jsou ve znamení dobrého jídla. Proto i my přinášíme recept na skvělé svatomartinské rohlíčky z kefírového mléka s ořechovou náplní.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hour 5 minutes
Čas vaření 35 minutes
Celkový čas 1 hour 40 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • • pšeničný kvásek 350 g
  • • Čerstvé mléko z Valašska 150 ml
  • • Kefírové mléko nízkotučné 60 g
  • • Cukr krupice 100 g
  • • vanilkový cukr lžíce
  • • citronová kúra
  • • hladká mouka 250 g
  • • polohrubá mouka 250 g
  • • sůl malá lžička
  • • žloutky z větších vajec 2 ks
  • • olej 40 g
  • • sádlo 30 g
  • • studené máslo 30 g
  • Na oříškovou náplň
  • • vlašské ořechy 250 g
  • • cukr moučka 100 g
  • • Čerstvé mléko z Valašska 80 ml
  • • tuzemský rum 4 lžíce
  • • skořice špetka

Instrukce

  • Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, žloutků, mouky se solí a oleje uhněteme těsto, kdy na konci hnětení zapracujeme sádlo a máslo.
  • Těsto musí být vláčné a nesmí lepit.
  • Těsto necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny a občas ho přeložíme.
  • Potom těsto přendáme do krabičky, potřeme jej olejem a uložíme do lednice přes noc.
  • Vykynuté těsto (po 12-20 hodinách v lednici) rozdělíme na 24 kousků, každý kousek ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat.
  • Mezitím si uděláme ořechovou náplň.
  • Namleté ořechy v rendlíku smícháme s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povaříme.
  • Necháme náplň vychladnout, čímž se ještě zpevní.
  • Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do trojúhelníku, na širší část dáme poměrnou část náplně a zarolujeme ke středu k tenké části.
  • Rukama ještě zahneme a zpevníme konce, aby náplň nevytékala.
  • Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem (dávka je na dva plechy) a necháme vykynout.
  • Kynutí pod igelitovým pytlem, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti.
  • Dobře vykynuté rohlíky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem.
  • Pečeme na 190 °C asi 35 minut.
6 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    jj, dělá je kamarádka… na fotkách jsou vždy krásné 🙂

  2. mňam, chutnaly by mi a ořechů je letos dostatek

  3. LucieGajdíková 1 rokem ago

    Také jsme letos dělali, je to krásná svatomartinská tradice ❤️

  4. NelaVávrová 1 rokem ago

    Nebýt sociálních sítí, tak dosud nevím, že k sv. Martinovi patří i tyto tradice v podobě těchto rohlíčků. Děkuji za obohacení.

  5. MichaelaHoráková 1 rokem ago

    dost lákavé 🙂

  6. 5 stars
    Krásné rohlíčky a moc dobré.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account