![](https://zenysro.cz/wp-content/uploads/2023/05/smazenky_bzenecky_ocet_IG_01-150x150.png)
Bramborové smaženky
Ingredience
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 2 lžíce krupice
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička soli
- 600 g vařených brambor
- asi 250 g hladké mouky přidáváme postupně podle potřeby, aby šlo těsto zpracovat
- vepřové sádlo nebo olej na smažení
Instrukce
- Přibližně stejně velké brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout (na to nezapomeňte).
- Tvaroh utřeme se žloutky, zakysanou smetanou a krupicí. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemné části struhadla. Přidáme do směsi, osolíme a promícháme, podle potřeby přidáváme mouku.
- Těsto prohněteme rukama, vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a pořádně a rychle propracujeme (rychlost je v tomto případě také důležitá, protože bramborové těsto má tendenci řídnout). Z hotového těsta vytvarujeme dvě koule a necháme pár minut v lednici (asi 10-15 min).
- Těsto vytáhneme z lednice a vyválíme na pomoučené ploše placku o síle asi 1,5 cm. Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka, která z obou stran opečeme na rozpáleném oleji. Klidně ale můžete použít sádlo.
Hodně muziky z ničeho super
Hihi
Krásné smaženky. Ty jsou moc dobré. Dělám podobné.
No já budu muset vyzkoušet, také se mi líbí….
No tak ty jsou nádherné…Krupice je myšleno jako dětská krupice, ne asi krupicový cukr, že? Ty někdy vyzkouším. Jinak bramborové placky dělám párkrát za rok, ty se u nás pečou na suché pánvi nebo na plotýnce, tudíž mastné nejsou vůbec. Ba naopak, po upečení se mašlovačkou mají máslem či rozpuštěným sádlem pomáznout…Na oleji se u nás dělají bramboráky….
jistě velká dobrota 🙂
Můj táta dělá bramborové placky, ale ty já bohužel jím vyjímečně, jsou na mě dost masné. Tuhle volbu jsem volila já.
Taky občas uděláme br. placky, pečeme je v troubě na papíru, tak nejsou vůbec mastné… máme rádi..