Chléb PITA

Vytisknout recept
Pita chléb je velmi oblíbenou přílohou zejména v arabské kuchyni. Peče se ve velmi rozehřáté pánvi, což způsobí, že se chléb nafoukne. Proto jej můžete k jídlu nejen přikusovat, můžete ho ale také naplnit. 
Postup přípravy: 
  1. Do mísy prosejte mouku, přidejte droždí, sůl, špetku cukru a důkladně vše promíchejte. Přilijte olivový olej spolu s teplou vodou a vypracujte měkké a hladké těsto. Těsto vyklopte na pomoučěný vál a ještě ho jednou důkladně prohněťte (cca 5 minut). Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Z těsta vytvarujte kouli, potřete ji olivovým olejem a vraťte do mísy, kterou jste rovněž vymazali olivovým olejem. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu.
  2. Pečicí plech velmi jemně vymažte slunečnicovým olejem. Troubu spolu s plechem si předehřejte na 250 °C. 
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučěný vál, důkladně ho prohněťte a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí, ze kterých vytvarujte koule.
  4. Každou kouli rozválejte na pomoučeném vále na placku o tloušťce 6 mm. Vyválené placky přikryjte potravinářskou fólií a nechte je 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  5. Poté zpravidla tři placky rychle přendejte na vymazaný plech a pečte je v předehřáté troubě 7–10 minut. Placky by se měly nafouknout a měly by získat světlehnědou barvu. Množství najednou pečených placek ale závisí na velikosti plechu a trouby. Upečené placky přendejte na mřížku a zakryjte je bavlněnou utěrkou. Po vychladnutí je skladujte v igelitovém pytlíku nebo zabalené v utěrce.

350g - Hladká mouka
2dcl - Voda
1lžíce - Olivový olej
1špetka - Sůl
1špetka - Cukr
1lžička - Sušené droždí
1lžička - Sušený česnek
příprava - 40
vaření - 10
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila KamilaKřivčíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account