SIRUP PRO POSÍLENÍ IMUNITY ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ
Mladé smrkové výhonky (jasně zelené konečky do délky 5 cm)
Třtinový cukr
Bio citrony
Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2-3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slejeme do láhví a uložíme na chladné místo.
Užíváme jako prevenci i léčbu kašle 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení jej i děti.
V lidovém léčitelství byly známé léčivé síly mladých větviček, šišek a pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu.
A komu by se nechtěl sirup vlastnoručně vyrábět, na trhu je spoustu výrobků v bio kvalitě, které někdo vyrobil už za vás a cena není nějak vysoká. Mohu ale říct, že výroba vlastníma rukama s láskou a vděčností má toho spoustu do sebe. Trhání výhonků je pro mne taková meditace a zeleň všude kolem má příznivý dopad i na oči. Nakonec se všechny tyto pozitivní pocity promítnou i ve sklenici a po pozření i v celém organismu 😉 30 ??hrst - mladé smrkové výhonky2 kg - třtinový cukr4 ks - bio citronypříprava - 3 týdnyvaření - x